Les 60 plaques fotovoltaiques del terrat de l’Escola l’Univers, a Gràcia, ja estan en funcionament. Es van instal·lar fa cinc anys, quan es va construir el nou edifici de l’escola, però per problemes tècnics, no s’han posat en marxa fins fa uns mesos. Aprofitant que ja funcionen, els alumnes aprenen sobre l’energia solar i també ajuden en el manteniment, ja que no s’ha fet en aquests cinc anys.

Manteniment de les plaques solars

Les plaques ja funcionen, però l’escola reclama que se’n faci manteniment. De moment, els alumnes de cinquè i sisè les estan netejant, amb la hipòtesi que netes capturaran més energia solar. Diuen que, en aquests cinc anys, la instal·lació ha acumulat molta brutícia i ningú no s’ha encarregat de mantenir-la en bon estat. “Evidentment no ens dedicarem sempre a anar netejant les plaques, però sí que volem constatar si veiem que puja la producció i si puja, què haurem de fer… reclamar que algú que li pertoqui, les netegi”, assenyala la tutora de cinquè, Carme Cuberes.

Els alumnes investiguen sobre l’energia solar

A més de netejar, Cuberes ha estat treballant l’energia solar amb els estudiants. Des de com ha de ser l’orientació que han de tenir les plaques, les hores del dia que produeixen més o com l’energia es transforma en electricitat.

Amb les plaques, l’escola és un equipament més sostenible. De fet, “amb les 60 plaques produeix l’energia que necessiten quatre famílies durant un any, això seria com un 15 – 20 % del que necessita l’escola”, explica la directora, Marta Rodoreda.

Amb les plaques funcionant, el centre pot començar a ser més sostenible que mai. De fet, cada cop hi ha més plaques fotovoltaiques a la ciutat que recullen l’energia solar.