Barcelona ha estat escenari d’incomptables concerts de música de tots els gèneres al llarg del temps. Molts d’ells, per la importància dels artistes o per la transcendència del propi acte, han quedat arxivats a la memòria de diferents generacions. Aquest és un recull de 13 concerts històrics que es van celebrar a Barcelona.

1

L’Orfeó Català

El 31 de juliol del 1892, va tenir lloc al Saló de Congressos del desaparegut Palau de Ciències de Barcelona el primer concert de l’Orfeó Català. L’Orfeó va néixer el 1891 com una societat cultural capdavantera al país i va promoure la construcció del Palau de la Música.

2

Pau Casals

El 18 de juliol del 1936, Pau Casals i la seva orquestra es van reunir per darrer cop. Aquell dia, mentre assajaven, va arribar un missatge de Ventura Gassol anunciant la revolta militar i la cacel·lació del concert previst, la novena simfonia de Beethoven amb l’Orquestra de Pau Casals i l’Orfeó Gracienc. Aquell va ser l’últim concert de l’Orquestra de Pau Casals.

3

La Nova Cançó

El 19 de desembre de 1961, va tenir lloc a l’antiga seu del CICF, al carrer de Santaló 27, el primer concert de la Nova Cançó, més tard batejat per Josep Maria Espinàs com “Els setze jutges”. Hi van actuar Miquel Porter, Josep María Espinàs i Remei Margarit, que va actuar a través d’una gravació per culpa d’una afonia. 

4

Els Beatles

El 3 de juliol del 1965, els Beatles van fer l’únic concert de la seva història a Barcelona. Era ple franquisme i, malgrat la vigilància i els entrebancs del règim, les seves cançons van fer embogir la plaça de La Monumental.

5

Miles Davis

L’any 1967, Miles Davis va ser el convidat estrella del Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Però després de cobrar, Davis va marxar sense tocar. S’havia anunciat un concert espectacular al Palau de la Música Catalana, però el dia abans va passar un fet insòlit que va impedir la seva actuació.

L’any 1973, a la setena edició del festival, Miles Davis va ser contractat de nou per actuar a Barcelona. Aquest cop, el concert es va fer.

6

Duke Ellington

El novembre de 1969Duke Ellington va fer un concert històric a Santa Maria del Mar. Aquell concert va ser un crit a la llibertat en ple franquisme.

Duke Ellington ja havia actuat a Barcelona el 25 de gener de 1966, amb dos concerts de tarda i nit al Palau de la Música. En aquella ocasió va actuar acompanyat de la cantant Ella Fitzgerald, en el moment més àlgid de la seva carrera.

7

Montserrat Caballé

El gener del 1970, Montserrat Caballé va interpretar ‘Norma’, de Bellini, al Liceu de Barcelona. Aquest seria un dels rols més emblemàtics de la seva carrera.

Des del moment que Caballé va sortir a l’escenari i va començar a cantar ‘Casta diva’, tothom va saber que seria una de les més grans cantants d’òpera de la història. Va ser la gran nit de la Caballé.

8

Raimon

El recital d’un dels més grans cantautors protesta va estar a punt d’acabar en tragèdia. Va ser el 20 d’ agost del 1975, a la plaça del Sol de Gràcia, tres mesos abans de la mort del dictador. Aquell va ser el concert més difícil de Raimon.

9

El concert d’Amnistia al Camp Nou

Músics com Bruce Springsteen i The Street Band, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman o“El ‘último de la fila” van tocar al Camp Nou davant 80.000 persones, el 10 de setembre de 1988.

10

Michael Jackson

Michael Jackson va fer el seu últim concert a Barcelona, a l’Estadi Olímpic, poc després de les Olimpíades, el 18 de setembre del 1992, en la gira mundial Dangerous World Tour

11

Freddie Mercury i Montserrat Caballé

El 8 d’octubre del 1988 al festival La Nit, de Barcelona, la soprano Montserrat Caballé i el líder de la banda britànica Queen, Freddie Mercury, van cantar plegats davant 40.000 persones a les fonts de Montjuïc, el que es va convertir en l’himne dels Jocs Olímpics‘Barcelona’.

12

Els Pets, Sau, Sopa de Cabra i Sangtraït

El 14 de juny del 1991, va tenir lloc al Palau Sant Jordi un concert històric amb els quatre grups més representatius del rock català: SauEls PetsSopa de Cabra i Sangtraït. La xifra d’assistents, després qüestionada pel mètode de recompte, va ser de 22.104 espectadors, que establia rècord europeu en recinte tancat. Va ser la nit més gran del rock català.

13

Laurent Garnier

La creació del Sónar va sorgir de la inquietud de Ricard Robles, Sergi Caballero i Enric Palau, tres periodistes que feien música.

La primera edició, la del 1994, es va instal·lar a l’entrada del CCCB. La primera nit, el 2 de juny de 1994, va actuar Laurent Garnier. La seva actuació va servir perquè moltes persones descobrissin fins a quin punt un discjòquei era capaç de seleccionar, triar i mesclar música per fer ballar la gent.