“Interpretar un concert és molt bèstia”. Ni el desgast físic ni mental treuen l’emoció del directe a l’Anna Griera, intèrpret de llengua de signes. Ella forma part d’enCantados, un projecte creat per Núria Martorell i Francina Cortés que fa accessible tot tipus d’esdeveniments culturals a persones sordes des de l’octubre del 2019.

Les dues codirectores remarquen al ‘Plaça Tísner‘ que van impulsar el projecte perquè es van adonar que el públic sord estava gairebé aïllat” del món de la música en directe. Interpreten concerts tant en llengua de signes catalana com espanyola, a més de penjar-ho tot a les xarxes socials perquè així hi pugui accedir qualsevol persona signant.

El globus per a nosaltres és un instrument més”
Francina Cortés, codirectora d’enCantados

 Més enllà de la interpretació de signes

Un dels elements que també els ajuda en els concert són els globus. Una tecnologia simple però eficaç que capta les ones de la música en directe, ajudant a transmetre la vibració dels altaveus. Al juny del 2023, enCantados va interpretar els quatre concerts de Coldplay a l’Estadi Olímpic, on en lloc dels globus van fer servir motxilles vibratòries.

El procés de preparació d’un concert d’aquest tipus comença, com a mínim, un mes abans, explica Cortés. Un cop rebuda la llista de cançons que interpretarà l’artista, el passen a les intèrprets perquè a més d’aprendre-s’ho de memòria, puguin saber el rerefons de cada cançó i així aprofundir en les lletres de cada tema.

Aquesta primavera van estar als dos concerts de Taylor Swift al Santiago Bernabéu i al concert d’Aitana al Share Festival, on era la cap de cartell. De fet, va ser en aquest concert quan la cantant es va apropar a l’Anna Griera mentre interpretava la seva cançó ‘Vas a quedarte’ i va intentar dir una petita part de la lletra en llengua de signes.

Interpretar és un desgast emocional perquè intentes donar-ho tot”
Anna Griera, intèrpret de llengua de signes i actriu

De l’Estadi Olímpic al Saló de Cent

Més enllà de la música pop, des d’enCantados han interpretat tot tipus d’estils de música: des de rap, fins a flamenc, passant per bossa nova i, fins i tot, música de cambra. 

De tots els gèneres, l’Anna Griera el que més li agrada és el rap, ja que “és una poesia constant” i, més enllà de la velocitat de la lletra, totes les frases contenen doble significat que ella també ha d’interpretar. Això fa que tot i els nervis i l’audiència, intenti “donar-ho tot” a cada actuació.

Un altre repte que enCantados es va posar va ser el concert del Quartet Scherzo al Saló de Cent, en què van interpretar diverses peces del compositor austríac Joseph Haydn. Com en aquest cas no hi havia lletra, van apostar per crear uns relats signats breus en què explicaven la vida del compositor, a més d’interpretacions més lliures “inspirades per la seva música”.