L’últim assaig del mestre Pau Casals amb els companys de la seva orquestra es va convertir en un emotiu comiat. Amb motiu de l’Olimpíada Popular que havia promogut, s’havia previst l’audició de la novena simfonia de Beethoven amb l’Orquestra de Pau Casals i l’Orfeó Gracienc.

L’avís de l’esclat de la guerra

Mentre es feia l’assaig, el 18 de juliol del 1936, va arribar un missatge de Ventura Gassol anunciant la revolta militar i dient que es cancel·laria el concert. Aquella va ser la darrera vegada que Pau Casals va tocar amb els músics de la seva orquestra. Pau Casals va descriure així aquest moment:

Benvolguts amics, no sé quan tornarem a estar junts novament. Com un adeu de cada un als altres podríem tocar el Final?… Les llàgrimes no em van deixar veure les notes, em vaig acomiadar dels meus amics, com era la meva família i els vaig dir: ‘Arribarà el dia en què la pau tornarà al nostre país, i aquell dia tocarem la novena’”
Pau Casals, músic

Dissortadament, Pau Casals no es va poder reunir mai més amb els seus músics perquè l’orquestra i l’entitat que va fundar L’Associació Obrera de Concerts van desaparèixer, amb l’esclat de la Guerra Civil.