La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que aquest dilluns han arribat menys de la meitat de les vacunes de Pfizer i BioNtech previstes inicialment per una retallada temporal en la distribució. Vergés ha quantificat en prop de 145.000 les vacunes administrades al conjunt de Catalunya i ha reconegut que no s’han posat més perquè no n’han arribat més.

Vergés ha explicat que han arribat 28.400 vacunes, quan l’entrega setmanal hauria de ser de 60.000. Per això, el Departament de Salut ha decidit fer una reserva per prioritzar l’administració de la segona dosi la setmana vinent i que no quedi trencat el cicle per a la immunització. De fet, l’administració de les segones dosis del vaccí ha començat aquest diumenge.

No tenim garanties que la setmana vinent arribin totes les vacunes, però ha assegurat que en principi la incidència s’ha de resoldre en una setmana.
Alba Vergés, consellera de Salut

Per això, la consellera ha reclamat al Govern espanyol que es preocupi de la seva interlocució amb la Comissió Europea per garantir l’arribada de les vacunes.

En matèria de vacunes, també ha detallat que la setmana vinent arribarà un segon enviament de les vacunes de Moderna a Catalunya. En contret, 8.500 dosis que s’administraran als centres hospitalaris que disposen dels congeladors pertinents.

Previsió de superar les xifres de la segona onada

En l’habitual compareixença per avaluar la situació epidemiològica, la consellera també ha reconegut que la situació continua sent molt complicada perquè les xifres de contagis i ingressos hospitalaris són “molt altes”.

De fet, Salut veu probable superar els 4.000 pacients ingressats als hospitals catalans a causa de la covid-19 i les 700 persones a les UCI, segons ha apuntat el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Aquesta és una previsió molt negativa de l’impacte de la covid-19 en el sistema sanitari que, a més, està condicionada a l’efecte de les mesures.

Vergés i Mendioroz han insistit que cal esperar per veure si les darreres restriccions, que el govern va decidir allargar fins al 24 de gener, aconsegueixen frenar els contagis i millorar les dades epidemiològiques i reduir la pressió assistencial als centres hospitalaris.

Vergés veu “inaudit” que l’Estat recorri el toc de queda de Castella i Lleó

La consellera també s’ha pronunciat sobre el fet que l’Estat hagi recorregut la decisió de Castella i Lleó d’avançar el toc de queda a les 20 hores i després hagi demanat a les comunitats autònomes quina és la seva opinió al respecte. Vergés ho ha qualificat d'”inaudit” i també “d’increïble” i ha demanat poder tenir totes les eines per decidir des de Catalunya.

Un partit de futbol amb 22 jugadors a Sant Martí

El Departament d’Interior també ha fet un repàs dels incompliments de les restriccions durant el cap de setmana al conjunt de tot Catalunya. Pel que respecte a Barcelona, el comissari, Joan Carles Molinero, ha mencionat les dues festes il·legals que la Guàrdia Urbana va clausurar la nit de dissabte, però també un partit de futbol amb 22 jugadors i àrbitres que es va jugar a Sant Martí.

El comissari ha recordat que es tracta d’una activitat no permesa i, per això, els participants han estat denunciats amb aixecament d’acta per incomplir el confinament.