Educació fa un balanç positiu de la primera setmana de represa del curs escolar després de les vacances de Nadal. Tot i que alguns experts qüestionaven que el retorn a les aules fos segur, el departament creu que s’està mantenint la tendència del primer trimestre, i insisteix que els centres seguiran oberts. “Sigui quin sigui el nivell de pandèmia mantindrem les escoles obertes”, assegura la secretària general d’Educació, Núria Cuenca.

Tot i això, Educació també reconeix que les dues properes setmanes els centres experimentaran un “creixement vertical de casos“. Cuenca ho atribueix a tres motius: l’elevat grau de contagis a la societat, que fa tres setmanes que no es recullen dades per les vacances escolars i que s’estan fent cribratges als centres que fan aflorar casos positius que no s’hauríen detectat.

Actualment hi ha tres centres confinats, entre els quals hi ha l’escola d’educació especial Guru, a Sarrià, que ha hagut de tancar per un brot de coronavirus. En total, a Catalunya hi ha 1.057 grups confinats (1,47 %).

1,7 % de positius entre els treballadors dels centres

Un 1,7 % dels treballadors dels centres educatius ha donat positiu en el cribratge que es va començar fa una setmana coincidint amb l’inici del segon trimestre del curs escolar. En total s’han fet 32.892 proves, que representen el 23 % del total dels treballadors. D’aquests tests d’automostra, un total de 565 ha resultat positiu (1,7 %) . “Estem a nivells sostenibles i manejables” ha assegurat Cuenca. El departament preveu fer 170.000 PCR en tres setmanes.

Tota aquesta experiència del professorat en la realització de tests d’automostra servirà per posar en marxa els tests d’automostra en l’alumnat dels instituts durant aquest segon trimestre, que es van anunciar el novembre passat, enmig de les crítiques d’una part del professorat.

Jornades de portes obertes presencials

Educació també ha fet arribar a les escoles les pautes perquè puguin organitzar les jornades de portes obertes per poder fer la preinscripció per al curs escolar 2021-2022. L’any passat no es van poder fer aquestes visites per culpa de la pandèmia, però el departament considera important que les famílies puguin “rebre de primera mà la informació“. Alguns sindicats de secundària, però, consideren que aquesta és una opció “irresponsable”.

Una de les pautes que Educació ha donat als centres és que les reunions siguin d’un màxim de 10 persones, acompanyades d’un màxim de tres professionals més de l’escola. També que s’han de fer fora de l’horari lectiu, amb cita prèvia i, si és possible, a l’aire lliure o en un espai “permanentment ventilat”. Un cop s’acabi la visita es desinfectarà l’espai on s’hagi realitzat.

Tots els ordinadors s’entregaran aquest trimestre

Pel que fa als 300.000 dispositius electrònics que Educació es va comprometre a entregar als alumnes perquè tots poguessin seguir les classes en línia durant la pandèmia, només se’n han lliurat 15.510. Tot i això, el departament assegura que tota la resta s’entregarà abans que acabi el segon trimestre, el 26 de març. Educació ha assegurat que manté aquest compromís tot i tractar-se d’un projecte “molt complex” que no assumeix ni l’Estat ni cap altra comunitat autònoma.