Aquesta setmana la temperatura mitjana a les aules de l’Escola Pau Romeva (les Corts) ha estat de 29 graus durant tot el dia. Els infants s’han fabricat vanos amb paper i beuen constantment per fer front a la calor sufocant dins l’aula, en plena onada de calor. Després d’anys de demanar solucions al Consorci d’Educació de Barcelona, finalment les famílies de l’AFA van decidir pagar de la seva butxaca 10.150 € per comprar 72 ventiladors. La sorpresa va arribar quan des del Consorci no els van donar permís per instal·lar-los i ara els aparells s’amunteguen al magatzem del centre educatiu en espera de rebre llum verda per fer-los sevir.

Les famílies denuncien bloqueig i falta de solucions

Ja fa mesos que els ventiladors estan guardats al soterrani de l’escola. “Aquest any ja ho donem per perdut, acabarem amb molta calor el curs”, explica el president de l’AFA Andreu Asensio, que relata la “impotència i frustració” que senten les famílies davant del “bloqueig i la falta de solucions” proposades pel Consorci d’Educació de Barcelona.

ventiladors calor escola

Les famílies relaten que després d’anys de calorades van consultar al Consorci les opcions viables. Van descartar inicialment els ventiladors de sostre i van comprar aparells més petits per penjar a les parets. Però llavors els responsables tècnics de l’Administració els van explicar que no podien instal·lar-los ni al sostre ni a les parets “perquè afectaven l’estructura” de l’edifici.

Amb els electrodomèstics ja comprats, el Consorci ha plantejat com a alternativa uns ventiladors de peu, una opció que les famílies no veuen prou segura perquè estan “a l’abast d’infants petits i poden ser perillosos”. Malgrat que l’AFA s’ha ofert a finançar la instal·lació i el manteniment dels aparells ja adquirits, asseguren que el Consorci “segueix tancat en banda”.

Marejos i afectacions en la capacitat de treball

Mentre no es troba una solució, els infants de la Pau Romeva expliquen que la calor “és insuportable durant tot el dia” i que han de beure constantment per refrescar-se. Fins i tot han fabricat ventalls de paper i alguna alumna s’ha portat de casa ventiladors de mà. Les mestres confirmen que les elevades temperatures dificulten la concentració i capacitat de treball dels infants, que en alguns casos s’han trobat malament per la calor. “Ens preocupen els marejos que es puguin produir”, explica la directora, que afegeix que constantment l’equip docent va demanant als alumnes que s’hidratin.

30 graus a calsse calor escola

Segons la directora de l’Escola Pau Romeva, Maria Ramon, la calor al centre, inaugurat el 1997, ha estat “un mal endèmic”. Fins ara, les úniques solucions plantejades per l’Administració han estat abaixar persianes, instal·lar panells solars i ventilar constantment les aules. Unes propostes que no han servit per mitigar la calor. Per fer seguiment de la situació dins les aules, el Consorci d’Educació ha instal·lat 10 sensors al centre, i així pot saber en temps real perquè a l’interior els alumnes i docents suen de valent.