L’onada de calor fa estralls aquests dies a les escoles i dificulta seguir les classes en la recta final de curs. El principal sindicat educatiu, USTEC-STEs és contundent i recorda que la normativa laboral marca que les classes s’han de fer amb temperatures que oscil·lin entre els 17 i els 27 graus. És per això que la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, considera que “si un centre supera els 30 graus ha de tancar”, i posa com a exemples altres precedents d’espais públics, com oficines de Correus, que han abaixat la persiana en circumstàncies idèntiques.

Un pla d’actuació urgent als centres educatius

Segura considera “escandalós” que davant la calorada “ni el departament de Salut ni el d’Educació estiguin donant instruccions al respecte”, i recorda els límits legals marcats per la normativa 486/1997, que marca el topall dels 27 graus “per respectar el benestar d’infants i professorat”. Des del sindicat, demanen a Educació instal·lar sistemes per climatitzar les aules i poder-se adaptar a les elevades temperatures. En aquests sentit, Segura afirma que hi ha un “greuge” amb altres edificis públics que sí que estan climatitzats i per aquest motiu creu que a partir dels 27 graus i “si no es prenen més mesures, en última instància cal tancar”.

Ara no es pot estar als centres educatius. No estan preparats per suportar les temperatures als mesos d’estiu a les aules
Iolanda Segura, portaveu nacional d’USTEC-STEs

Replantejar l’avançament del curs i sortir abans d’escola

Segura creu que l’avançament del curs actual al 5 de setembre no serà factible per la calor i relata que “si Educació vol escurçar les vacances amb aquestes temperatures no serà possible”.

Les famílies demanen actuacions a les escoles

Des de l’entitat que agrupa les famílies, l’aFFaC, també demanen a l’administració actuacions urgents per combatre la calor a les aules. La seva presidenta, Belén Tascón, argumenta que “cal fer canvis a escoles i instituts per garantir el benestar de l’alumnat i el professorat” i aposta per renovar els edificis educatius “d’una forma sostenible, per fer front a l’emergència climàtica”.

Tascón assegura que la calor a les escoles “no és un problema puntual ni d’una setmana” i puntualitza “que tancant els centres quan se superen els 30 graus “no s’arreglarà res perquè els nens a casa continuaran tenint calor”.

Enviar els nens a casa quan fa calor no arregla res. Calen actuacions a les escoles, perquè estem en plena emergència climàtica
Belén Tascón, presidenta de l’aFFaCEducació no tancarà centres ni tampoc pensa a reduir-ne l’horari més del que ja es fa

El Departament d’Educació diu que l’emergència climàtica fa que tots els centres de treball i també les escoles s’hagin d’adaptar a les freqüents onades de calor. Expliquen que els centres disposen d’un protocol per pal·liar-ne els efectes que inclou mesures preventives com abaixar persianes en hores directes de sol, potenciar la ventilació creuada, la hidratació constant o l’adequació d’espais polivalents per fer activitats substitutòries en hores de més calor.

Educació ha assegurat que no entra actualment dins dels plans del departament tancar centres o reduir-ne l’horari més del que ja es fa, entre altres motius perquè no hi ha garanties que els infants, sobretot els més vulnerables, estiguin millor al carrer o a casa que a l’escola, i per tant les escoles i instituts han de complir amb la seva funció social. També recorden que pràcticament totes les escoles fan jornada intensiva durant aquest mes de juny.