Sala de vistes

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aprovat demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que es reactivi un segon jutjat de guàrdia per a judicis ràpids a Barcelona a partir de l’1 de juliol i durant sis mesos. Segons informa l’ACN, la previsió és que la nova sala celebri una vintena de judicis diaris i permeti reduir la saturació del primer jutjat de guàrdia. A finals d’any i en funció de la situació, es podria prorrogar el servei.

Actualment el temps d’espera per al judici ràpid supera els quatre mesos, ja que amb la reactivació de l’activitat social en els darrers mesos, també s’han incrementat els delictes i la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra pronostiquen que la delinqüència seguirà augmentant.

Suport polític a la petició

La proposta dels magistrats d’instrucció de Barcelona té el vistiplau de la conselleria de Justícia, que pagarà el sobresou dels funcionaris de guàrdia i ara faltarà que el CGPJ aprovi la petició.

A finals de març, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ja va reclamar l’activació d’un segon jutjat de guàrdia, però va demanar que fos permanent. Per Batlle, “no té sentit” limitar-lo temporalment perquè hi ha una “acumulació de casos”. La presidenta del Grup Municipal de Junts a l’Ajuntament, Elsa Artadi, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, també van reclamar al Consell General del Poder Judicial la reobertura d’aquest segon jutjat de guàrdia per resoldre els delictes lleus a Barcelona.

Un segon jutjat que va funcionar un any i mig

La petició per unanimitat de la Sala del Govern del TSJC arriba després que aquesta segona sala per a judicis ràpids de delictes lleus tanqués al setembre, després d’haver estat en funcionament entre el 18 de febrer del 2019 i el 30 de setembre del 2021 per afrontar la saturació dels jutjats. Però, arran de la pandèmia, els delictes s’havien reduït dràsticament i els judicis se celebraven amb una demora de tan sols 15 dies. Amb aquestes dades sobre la taula, no es va veure necessari prorrogar aquesta mesura.