hepatitis infantil aguda

Són nombrosos els casos d’hepatitis infantil aguda que han aparegut en diversos països del món, també a Espanya. A Catalunya hi ha, com a mínim, cinc nens amb aquesta malaltia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha enviat una alerta internacional per la gravetat dels símptomes entre els infants que la pateixen de forma més greu.

Quins són els símptomes de l’hepatitis infantil aguda i quan cal dur el nen al metge? Quin és l’origen de la malaltia? Es contagia d’alguna forma? T’expliquem tot el que se’n sap fins ara.

Símptomes de l’hepatitis infantil aguda

Ara per ara, els símptomes de l’hepatitis infantil aguda són inespecífics. La majoria dels casos detectats en països d’Europa com el Regne Unit o Irlanda presenten malestar general, vòmits, dolor abdominal icterícia (pell i mucositat groguenques). El metge adjunt de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron, Toni Soriano, va explicar en una entrevista a RAC1 que estan pendents de qualsevol novetat sobre la malaltia i que tenen un “nivell d’alerta elevat”.

Davant la incertesa de la simptomatologia, el metge recomana portar els menors de 10 anys al CAP si tenen vòmits, mal de panxa o malestar general. Mentrestant, el Departament de Salut ha demanat als hospitals de Catalunya que estiguin atents a possibles casos d’hepatitis infantil aguda.

Origen de l’hepatitis aguda en infants: desconegut

Ara per ara, l’OMS no ha pogut detectar l’origen concret de l’hepatitis aguda en infants, si bé tot fa pensar que la principal causa és l’adenovirus 41. A banda de detectar-se en diversos països europeus, a Espanya s’han detectat els primers casos a Cataluya, Madrid, Castella i Lleó i l’Aragó, sense cap relació entre ells. Els pacients tenen entre dos i set anys i, si bé evolucionen favorablement, un ha necessitat un trasplantament de fetge a causa de la malaltia.

Al món, un infant ja ha mort per aquesta hepatitis.

És contagiosa l’hepatitis infantil aguda?

“Pensem que pot ser una infecció viral, però no descartem cap hipòtesi“, va apuntar Toni Soriano. Per tant, un dels escenaris és que l’hepatitis infantil aguda pugui contagiar-se, ja sigui pel contacte amb les mans contaminades, per menjar en mal estat o per restes de femta.

Ara bé, no hi ha cap certesa i també s’està estudiant si els casos detectats provenen de causes toxicològiques.

En estudi la relació entre l’hepatitis i la covid

Ni l’OMS ni els experts sanitaris no han descartat que l’hepatitis infantil aguda pugui estar relacionada amb la covid. Això, després que alguns dels pacients del Regne Unit donessin positiu de coronavirus. Setmanes després de la detecció dels primers casos d’hepatitis infantil aguda, una carta publicada a The Lancet demana investigar aquesta hipòtesi.

Ara bé, els primers indicis dels experts apunten que no hi ha cap relació entre totes dues malalties i, tampoc, entre l’hepatitis i la vacuna covid.