Els Mossos detenen una persona durant una de les operacions del Pla Tremall

La delinqüència urbana va disminuir prop d’un 80 % a Barcelona durant el confinament per la pandèmia del coronavirus, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature’ en què ha participat la Universitat de Barcelona. La investigació ha estat liderada per l’Institut de Criminologia de Cambridge i la Universitat d’Utrecht.

El treball ha comparat el efectes de les restriccions en els nivells de criminalitat a 26 ciutats de 23 països del món. Barcelona és l’única ciutat de l’estat espanyol que forma part de l’estudi i és un dels llocs on més es va reduir la delinqüència. Segons l’estudi, en el cas dels furts Barcelona va passar d’una mitjana de 385 diaris a 38 durant el confinament.

La investigació assenyala que “el descens també es va donar a la resta de delictes, a excepció dels homicidis, que es van mantenir“. Igualment van disminuir els robatoris (de 39,5 de mitjana al dia a 8,6), els robatoris a domicilis (de 31,2 a 9,3), els robatoris de vehicles (de 12,9 a 2) i les agressions (de 34,6 a 14,6).

La doctora Noemí Pereda, directora del Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent de la UB, assenyala que “les agressions no se n’han vist afectades de manera tan significativa, igual que ha passat amb els homicidis, perquè és probable que aquest tipus de delictes estiguin vinculats amb contextos altament delictius“.

Les conclusions d’aquesta investigació coincideixen amb les dades que va presentar el Ministeri de l’Interior sobre el balanç de criminalitat del 2020. En aquest cas, les xifres incloïen també els mesos del 2020 previs al confinament pel coronavirus.

Reducció delictiva global d’un 37 % de mitjana

De mitjana entre les 26 ciutats que han participat en l’estudi, es va produir una reducció global de la criminalitat d’un 37 %. El descens més important va ser en furts (-47 %) i robatoris (-46 %), seguits dels robatoris de vehicles (-39 %), les agressions (-35 %), els robatoris a domicilis (-28 %) i els homicidis (-14 %).

Pereda remarca que “les restriccions més estrictes als moviments a l’espai públic prediuen una disminució més gran de la criminalitat urbana”. L’estudi publicat a ‘Nature’ també assenyala que “les mesures de confinament domiciliari estricte, com les que es van implementar a Espanya amb el toc de queda, multes i detencions, es relacionen amb un descens més pronunciat en la comissió de delictes.