Les xifres d’agressions i abusos sexuals continuen creixent a Barcelona. El 2021 van haver-hi 526 abusos sexuals a la ciutat, un 36 % més que el 2020 (379), i un 13 % més que el 2019 (439). Un 30 % de les denúncies per agressions i abusos s’ubiquen en l’àmbit de la violència de gènere, però també n’hi ha una part destacada relacionada amb la nit i la festa. La qüestió preocupa els estaments policials, tant als Mossos com a la Guàrdia Urbana, com han reconegut aquest divendres, en finalitzar la Junta de Seguretat Local de Barcelona, els màxims representants de la seguretat a l’Ajuntament i la Generalitat.

Una de les novetats importants per fer front a aquesta xacra és que les víctimes de violència sexual es puguin adreçar a qualsevol comissaria de la Guàrdia Urbana, tal com fins ara poden fer a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. Segons ha explicat l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, hi ha converses “avançades” amb els Mossos en aquesta direcció. “Volem compartir aquesta competència amb els Mossos”, ha dit Velázquez. “Que qualsevol dona que estigui patint aquesta situació es pugui adreçar a una comissaria de la Guàrdia Urbana”, ha explicat.

Guàrdia Urbana i Mossos s’han compromès a continuar treballant per incrementar la coordinació i la col·laboració en aquests tipus de delictes, i la policia autonòmica ha avançat que incidirà especialment en la formació dels agents.

Un 10 % més de fets delictius que el 2020

Les dades que s’han exposat durant la Junta de Seguretat Local també posen de manifest que hi ha un repunt dels fets delictius respecte de l’any anterior. El 2021 van augmentar un 10 %, tot i que encara es mantenen molt per sota de les xifres de prepandèmia del 2019 (-35 %). També es constata que, amb el descens del turisme, les víctimes dels robatoris són persones que viuen, transiten o treballen a la ciutat. El 2021, només un 7 % de les víctimes han estat turistes, enfront del 29 % de l’any 2019.

Tant als Mossos com a la Guàrdia Urbana també els continuen preocupant els lladres multireincidents. El pla Tremall ha permès detenir-ne 385. D’aquests, 213 han estat detinguts durant l’últim any un total de 997 cops. El cas més destacat és el d’un lladre amb 35 antecedents policials que ha estat detingut 28 vegades.

També preocupen les ocupacions il·legals, sobretot a la zona del Besòs, on més es concentren. Mossos i Guàrdia Urbana estan desenvolupant una estratègia conjunta per afrontar aquest fenomen.