Aquest dilluns al matí a la Pastisseria Ideal s’han viscut moments emotius i d’alegria amb la reobertura del local, després de més de dos mesos tancat a causa d’un incendi. Satisfacció tant per part de la família Álvarez, propietària del mític establiment del carrer Gran de Gràcia, com dels clients, que han recuperat aquest lloc de trobada i els productes que fa més de 100 anys que s’hi ofereixen.

Els clients ja esperaven els xuixos de crema de la Ideal

Miquel Àngel Álvarez, que s’encarrega de la part de botiga de la Ideal, ja s’ha trobat amb alguns clients esperant des de primera hora, quan ha obert l’establiment, a les vuit. “Avui és una estrena grandiosa, per a nosaltres, perquè ha vingut una quantitat de gent impressionant. La gent ja en tenia ganes, nosaltres també i ha sigut molt maco, molt emocionant“, explica.

pastisseria ideal

Entre el veïnat hi havia molta expectativa perquè tornessin a obrir. Són gent que hi va des de tota la vida i comenten que fins i tot tenen alguna clienta centenària, com el negoci. Pel que fa als productes que hi ofereixen, els clients esperaven sobretot recuperar els xuixos, recepta de la família des de fa generacions, de quan els feia l’avi fa anys.

“Tenia moltes ganes de donar-los la benvinguda i fer un tallat o un cafè amb llet i sobretot el xuixo, que és el que més trobava a faltar“, explica Sònia Asensi, una de les clientes que no s’han volgut perdre la cita. Isabel Benito, la mare dels germans Álvarez, al capdavant de la pastisseria Ideal, explica que avui també s’ha menjat un xuixo, perquè l’ocasió ho mereixia.

De fet, el Miquel Àngel explica que els clients ja feia dies que els avisaven: “Vindrem a buscar xuixos, eh?”, i per això el seu germà Lluís, que s’encarrega de l’obrador, ha treballat contra rellotge per assegurar-se que n’hi hagués més que mai per a la reobertura, tot i que fa tres dies encara no hi havia ni una màquina a lloc.

pastisseria ideal
Aquesta és la rebotiga on es va originar l’incendi i que s’ha hagut de fer de nou perquè es va cremar completament

Un punt de trobada al barri

Carolina Díez-Cascón i Álvaro Gurrea viuen davant de la Ideal i van a esmorzar-hi molts dies. De seguida que van assabentar-se de l’incendi, s’hi van apropar per ajudar els propietaris a treure l’aigua que havia quedat acumulada després de la intervenció dels Bombers. Aquest dilluns marxaven de viatge i estan contents d’haver pogut esmorzar abans al que per a ells és una segona casa i retrobar-se amb els propietaris i veïns.

“Coneixem tots els veïns, l’equip de la Ideal, i és molt important per a nosaltres”, explica la Carolina emocionada. “És una institució del barri, és un lloc que congrega molta història, que congrega molta gent, és on s’ajunta una comunitat que fa molts anys que és aquí”, afegeix l’Álvaro.

La rebotiga, el magatzem i el despatx s’han fet nous

El foc va arrasar la rebotiga, el magatzem i el despatx, que s’han hagut de fer de nou. L’obrador i la botiga, amb detalls decoratius del 1948, es van salvar, però s’hi ha hagut de fer un intens treball de neteja i s’han repintat. També s’ha aprofitat la reforma per millorar-ne la il·luminació. La inauguració oficial es farà després de Setmana Santa.