La Pastisseria Ideal, del carrer Gran de Gràcia, està d’aniversari. Compleix 100 anys al mateix local on el 1919 van obrir aquest establiment els avis dels propietaris actuals. La pastisseria manté els clàssics xuixos o merengues, que conserven la recepta de l’avi Miquel. Ara, els nets continuen al capdavant amb la supervisió de la mare, que va agafar el relleu dels sogres fa més de 50 anys.

Quatre generacions darrere el taulell

Ja són quatre generacions davant del taulell de la Pastisseria Ideal. Els avis van aixecar la persiana d’aquest establiment, situat al carrer Gran de Gràcia, 207, i ara una de les besnetes ja ajuda a despatxar quan hi ha feina. El 1919 els avis, la Maria i el Miquel, van fundar la pastisseria. Més tard, van agafar-ne el relleu Isabel Benito i el seu marit, i més tard els tres fills van aprendre l’ofici. Ara, un dels fills, Lluís Álvarez, treballa a l’obrador i Miquel Àngel Álvarez, a la botiga. El tercer germà té una altra professió.

Xuixos i merengues, productes estrella

La Ideal té la mateixa essència de fa un segle i ha tornat als clàssics amb la recepta de l’avi. El Miquel Àngel explica que a la pastisseria “hi ha el cremat, el xuixo i després les coses típiques que es feien i que ara tornem a fer: les corones de nata, els bescuits de la reina i el xuixo, que ha tingut un boom i el fem com el feia l’avi”.

També s’hi pot trobar merenga. La Isabel explica que hi ha pastisseries que ja no en fan, els diuen als clients que la merenga ha passat de moda i per això van a la Ideal, on en poden trobar. La Isabel també recorda els dolços d’abans com el negrito. Explica que als anys 70 era molt popular aquest dolç, ja que es feia amb les sobres i valia 50 cèntims i els nens de les escoles dels voltants venien a buscar-lo per berenar. La Isabel diu que ara els clients “no volen coses barates, ha de valdre tot, perquè sigui bo”.

El 4 de maig, festa d’aniversari

La Ideal s’ha mantingut en la tradició i les aromes de l’avi, però també s’ha adaptat als nous temps. Per exemple, va haver de crear un espai de degustació, ja que la clientela havia canviat. Abans, recorda la Isabel, es venia molt els diumenges, ja que la gent no marxava fora, i havien estat set persones darrere del taulell. Aquest establiment centenari celebrarà l’aniversari aprofitant la jornada de comerç al carrer del dia 4 de maig. Programaran un quartet de flauta travessera al migdia i un ball a la tarda amb els Swing Maniacs. Com sempre, des de fa un segle, es podrà menjar un xuixo amb la crema catalana de l’avi Miquel.