La Universitat de Barcelona (UB) ha anunciat que incorporarà aviat dos professors que han fugit de la guerra a Ucraïna. Es tracta d’Aleksander Martynenko, catedràtic de medicina i ciències de la salut, i Maryna Martynenko, catedràtica d’economia. El primer s’incorporarà com a professor visitant a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i la segona formarà part de la Facultat d’Economia i Empresa.

Tots dos van arribar dissabte a l’Aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, després d’un llarg viatge que van iniciar sortint de Khàrkiv el 8 de març fins a arribar a Cracòvia, des d’on van volar cap a Barcelona.

Crida del rector per facilitar l’acolliment

La guerra d’Ucraïna està generant un èxode de refugiats a tot Europa. Aquestes persones no només necessiten un allotjament sinó també una feina o poder continuar estudiant. Tan bon punt va esclatar el conflicte bèl·lic, el rector de la UB, Joan Guàrdia, va fer una crida a la comunitat científica a respondre a aquesta emergència humanitària per permetre que els estudiants universitaris d’Ucraïna poguessin continuar la seva vida acadèmica activant una modalitat en línia dels estudis i, d’altra banda, facilitats i pressupost per acollir professors i estudiants universitaris a Catalunya.

Guàrdia, a través de les xarxes socials, s’ha mostrat satisfet per la incorporació dels dos nous investigadors visitants de la UB i ha dit que “els rebrem amb els braços oberts i plens de pau”.