Els restaurants s’afanyen a reestructurar les reserves per als propers dies per complir amb la reducció d’aforament que entrarà en vigor aquest divendres. Al restaurant Cu-Cut fa dues setmanes havien de dir que no als àpats d’empresa i de Nadal perquè ho tenien tot ple. Però des de dilluns les cancel·lacions són diàries. Tot i això, hauran d’adaptar-se per complir el 50 % de l’aforament: “Teníem previst la nit de Nadal, el dia de Nadal, i ara estem contactant amb els clients per dir-los: ‘Tu sí, tu no’“, explica Juango Soldevilla, l’encarregat d’aquest local del carrer d’Enric Granados.

A això s’hi suma gestionar les neveres plenes amb menjar a punt per als àpats d’empresa i de Nadal i que finalment no se servirà: “És un problema gegant, tota la mercaderia amb què treballem és perible”, diuen al restaurant Els Ous, del mateix carrer. “Menjar, beguda… La nevera a rebentar i demà obrirem amb la meitat, i a això s’hi sumen les cancel·lacions“, asseguren al 4 Latas Granados.

Les cancel·lacions són per la por al contagi. I a partir de demà el sector haurà de treballar amb menys aforament a l’interior. Això significa recol·locar i bloquejar taules, una feina que deixen per a demà al matí, quan ja no tinguin més remei. La sensació entre els restauradors, explica Lara Esteban, del restaurant Wow!, és que és impossible planificar: “Vius al dia a dia, setmana a setmana, pots preveure 20 sopars i arriba dijous i has de tancar”.

“La veritat és que és un problema gegant, i sembla que els polítics no actuen amb l’empatia suficient per posar-se al lloc dels altres”, es queixa el propietari de La Balabusta, Rafael Campos, al mateix Enric Granados. Aquest dimecres en aquest restaurant han estat trucant a les reserves dels propers dies i seleccionant qui tindrà lloc amb la restricció del 50 % d’aforament i qui no.