Tot just acaba de començar l’estiu i el balanç d’incendis al Parc de Collserola és molt negatiu. De fet, en només mig any, ja pràcticament s’ha arribat al nombre d’hectàrees cremades que s’incendien anualment de mitjana al parc, que és de 19,3. En els darrers dos mesos, des de l’abril, s’han produït sis incendis que han cremat més de 17 hectàrees. Quatre dels incendis s’han produït a la mateixa zona, entre els barris de les Roquetes i de Canyelles.

L’incendi més important fins ara ha estat el que es va produir el 8 de juny a la zona boscosa que hi ha tocat a la carretera Alta de les Roquetes i que va calcinar 12 hectàrees, l’equivalent a 12 camps de futbol. Els Mossos d’Esquadra treballen amb la hipòtesi que va ser intencionat. De fet, aquesta és la causa més comuna dels incendis forestals al Parc de Collserola. Es calcula que el 30 % dels 26 focs que hi va haver el 2020 van ser presumptament intencionats.

El darrer incendi s’ha produït aquest dijous, dia de Sant Joan, molt a prop, també de la carretera Alta de les Roquetes. S’han cremat uns 920 m2 de matolls. El 26 de maig, a la mateixa zona, van cremar dues hectàrees de vegetació. Tres dies abans, el 23, es va produir un petit foc que va cremar 300 metres quadrats més. També al maig, el dia 9, un foc que va abastar 3.000 m2, es va acostar molt a habitatges del barri de Canyelles. A l’abril van cremar tres hectàrees a la zona de Sant Pere Màrtir.

Collserola, en perill alt per incendi

Segons el mapa de predicció de perill d’incendi forestal que actualitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’àrea del Parc de Collserola es troba actualment en perill alt d’incendi. Només quatre punts més del territori català es troben en la mateixa situació.

47 incendis forestals de mitjana cada any

Segons els dades publicades a la Memòria de la campanya del Dispositiu de Prevenció d’Incendis forestals de l’Àrea Metropolitana de Barcelona del 2020, al sector de Collserola a de mitjana 47 incendis forestals cada any (període 1990-2019).

Els anys amb més focs van ser el 1994, seguit de prop pel 1993, anys en què es van produir a l’entorn d’un centenar d’incendis. També se’n van generar molts els anys 2003 (uns 80 incendis) i, recentment, el 2016, amb més de 70 incendis forestals.