Els Mossos d’Esquadra treballen amb la hipòtesi que l’incendi que aquest dimarts va cremar 10 hectàrees a la carretera de les Roquetes, al barri de Canyelles, va ser provocat. Aquesta és la causa més comuna dels focs que han cremat a la muntanya de Collserola en els darrers anys. Segons l’anuari del Consorci del Parc de Collserola que analitza els incendis forestals del 2020, un 30 % dels focs van ser presumptament intencionats.

Un 26 % dels incendis van ser atribuïbles a negligències, mentre que només un 2 % van ser per causes naturals, és a dir, per llamps. Cal tenir en compte que un 30 % tenen origen desconegut i un 6 % seguien en investigació en el moment d’edició de l’anuari.

L’any passat va ser un any bondadós pel que fa al nombre d’incendis a la serra. Se’n van detectar 26 que van cremar poc més de 2,5 hectàrees. La mitjana anual és de 47 incendis. L’origen dels incendis del 2020 és similar al registrat l’any anterior. El 30 % dels 30 focs que hi va haver també van ser presumptament intencionats, segons l’anuari del 2019.

Els grans incendis de Collserola

L’incendi d’aquest dimarts a la carretera de les Roquetes ha cremat 12 hectàrees. Per trobar un foc que hagi cremat tanta superfície a Collserola ens hem de remuntar fins al setembre del 2016, quan es van calcinar 21 hectàrees en una zona propera a l’incendi de dimarts.

El 2015 es van cremar 19 hectàrees a tocar del Velòdrom d’Horta, i el 1998 n’hi ha un de registrat de 15 hectàrees. Són incendis excepcionals perquè la mitjana de la superfície que es crema per incendi a la serra no arriba a una hectàrea.

El pitjor incendi que va patir Collserola va ser el 1994, un any fatídic en què un sol foc va calcinar 150 hectàrees.