Un altre incendi a Barcelona ha tornat a cremar de nou a Collserola. És el cinquè foc en poc més d’un mes en aquesta muntanya de la ciutat. Les flames s’han originat pels volts de les 18.45 h a la zona boscosa que hi ha tocant a Canyelles, concretament a la carretera Alta de les Roquetes.

Barcelona ha destinat una quinzena de dotacions dels Bombers i ha demanat el reforç per aire dels Bombers de la Generalitat, que durant més de dues hores han destinat sis dotacions aèries i cinc de terrestres. En les tasques d’extinció també hi han col·laborat les Agrupacions de Defensa Forestal (ADFs) de diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Fins ara s’han cremat unes 10 hectàrees i no s’han constatat danys materials. Els operaris han aconseguit estabilitzar l’incendi tres hores després i es preveu tenir-lo sota control durant la nit.

Aquesta vegada, el foc s’ha produït en el mateix indret del darrer incendi, ara fa dues setmanes. Amb l’arribada de la foscor, les unitats aèries s’han hagut de retirar, però a aquesta hora encara continuen les tasques per terra per controlar les flames i, després, extingir-les.

El telèfon 112 ha rebut 320 trucades per l’incendi. Protecció Civil demana confinar-se a casa i tancar portes i finestres als veïns que notin molèsties pel fum.

El flanc esquerre, el punt crític

Sebastià Massagué, cap dels Bombers de Barcelona, ha explicat que el foc continua actiu en el flanc esquerre, una zona de difícil accés per a les dotacions aèries. El cos confia a extingir l’incendi durant la nit. Si bé encara es desconeixen les causes que han produït les flames, Massagué ha recordat que el terreny està molt sec per la pluja escassa caiguda les darreres setmanes.

Les imatges compartides a les xarxes socials mostren la intensitat de les flames i l’alta columna, visible des de tota la ciutat i, fins i tot, des de municipis d’altres comarques com el Vallès Occidental o l’Oriental.

Tres línies de bus afectades

L’incendi ha comportat afectacions a tres línies de bus. En concret, les línies V27, 27 i 47, i també s’han hagut d’anul·lar les parades 24, 25, 231 i 2585. Les tasques d’estabilització i extinció també han obligat a tallar el trànsit a la ronda de la Guineueta Vella i altres carrers d’Horta-Guinardó i de Nou Barris.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni; el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, s’han desplaçat fins a un punt proper a l’incendi per seguir de prop les tasques d’extinció. Des d’allà, el socialista Marcé ha dit que s’està vivint un temps “molt sec” a Barcelona i demana anar amb compte, sobretot de cara a la revetlla de Sant Joan: “Ens ha de preocupar a tots”.

L’incendi a Collserola més gran de la temporada

Aquest és l’incendi forestal més gran de la temporada a Barcelona. El darrer a la ciutat es va declarar el 26 de maig al Parc Natural de Collserola. Concretament, va ser a la carretera Alta de les Roquetes, a Nou Barris. Aleshores, es van cremar unes dues hectàrees de vegetació. Només tres dies abans, també a Collserola, va originar-se un foc que va afectar 300 del districte d’Horta-Guinardó.

El mes de maig del 2021 també té en el seu historial un foc més: el del 9 de maig, amb 3.000 m² d’extensió afectats a tocar d’alguns habitatges del barri de Canyelles. Ja a l’abril, es van cremar tres hectàrees més a la zona de Sant Pere Màrtir, en uns matolls dins d’una parcel·la privada. Amb tot plegat, aquest 2021 ja s’ha superat la superfície cremada a Collserola de tot l’any 2020, quan es van produir 26 incendis en aquesta muntanya de Barcelona.