dona ferida ull aldarulls via augusta

El síndic de greuges, Rafael Ribó, també investiga el cas de la via Augusta, en què una jove ha perdut la visió d’un ull durant els aldarulls que es van produir a Barcelona la nit de dimarts després d’una protesta per l’empresonament del raper Pablo Hasél. El síndic ha obert una actuació d’ofici per esclarir els fets i ha demanat al Departament d’Interior la informació sobre els protocols d’ús de bales d’escuma.

Segons la informació que fins ara s’ha fet pública, la lesió que presenta la noia, de 19 anys i que ha perdut la visió de l’ull, és compatible amb un tret de bala de “foam”, disparat presumptament per un agent del cos de Mossos d’Esquadra.

Nombre de bales i lloc on es van disparar els trets

El síndic vol conèixer les actuacions que està duent a terme el cos de Mossos, que ha obert una investigació per determinar què va passar.

També ha demanat informació sobre el nombre de bales d’escuma disparades el dia de l’incident, els llocs on es van produir els trets i el procediment que se segueix per disparar bales d’aquest tipus, així com si es disposa d’imatges enregistrades per les càmeres dels policies.

Irídia i Amnistia exigeixen que la investigació es faci pública

Per la seva banda, entitats en defensa dels drets humans com Irídia i Amnistia Internacional han demanat que l’informe de la investigació policial es faci públic i que també s’esclareixin el protocols d’ús per a aquest armament.

De fet, el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia també està investigant els disturbis i l’actuació policial. Per això, recopila imatges i testimonis dels fets per tenir proves que permetin determinar què va passar.

Sis anys de la prohibició de les pilotes de goma

En el comunicat, el síndic recorda que el 30 d’abril del 2014 es va aprovar al Parlament de Catalunya la prohibició de l’ús de pilotes de goma, cosa que havia estat repetidament reclamada pel síndic i entitats com Stop Bales de Goma, atesa la seva perillositat.