L’associació Stop Bales de Goma, creada l’any 2010, juntament amb l’agrupació Ojo con tu Ojo, formada pels amics d’Ester Quintana per fer-li suport, presenten aquest divendres al migdia la campanya “No els trenquis”, en referència a les persones que han perdut un ull com a conseqüència de l’impacte de pilotes de goma. A través d’aquesta campanya gràfica i aquest vídeo impactant, que qualifiquen de “senzill i directe” volen sensibilitzar la societat dels perills que comporta l’ús de les bales de goma per part dels cossos de seguretat (catalans i espanyols) en les manifestacions.

Amb aquesta iniciativa volen també mantenir el suport a les persones afectades durant els darrers anys (protagonistes del vídeo, en què es veuen els ulls que han perdut en imatges d’un fort impacte), i pressionar el Departament d’Interior perquè es comprometi a retirar aquest tipus de munició, una possibilitat que el conseller, Ramon Espadaler, ha anunciat que estan estudiant. Durant els darrers mesos, des que es va fer públic el cas d’Ester Quintana, les associacions han rebut el suport de diverses personalitats públiques, així com organitzacions i associacions veïnals.

Segons l’associació Stop Bales de Goma, des de 2010 (quan el fotògraf Nicola Tanno va perdre un ull per l’impacte de dos projectils de goma) vuit persones han perdut un ull en aquests dos anys, una altra pateix seqüeles greus en la vista, una altra persona ha perdut un braç i hi ha hagut diversos ferits greus. Amb aquesta campanya volen tornar “a donar-los veu i reclamar públicament una justícia que no ha arribat a cap dels casos que tenen en l’associació“, diuen. La campanya, que ha començat amb el vídeo que es presenta avui, tindrà tres eixos bàsics: la recerca d’informació tècnica i científica sobre les armes i els danys que causen, la sensibilització social mitjançant Internet i els mitjans de comunicació i la pressió a la classe política, a mans de la qual hi ha aturar l’ús de les bales de goma.