Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per determinar què va passar amb la noia que ha perdut la visió d’un ull durant els disturbis que es van produir a Barcelona la nit de dimarts. Entitats en defensa dels drets humans exigeixen que l’informe es faci públic i s’esclareixin els protocols de la policia.

“Volem saber la traçabilitat exacta de l’arma”

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, que representa la jove de 19 anys que ha perdut l’ull pel possible impacte d’una pilota d’escuma, demanen que el Departament d’Interior faci públic el protocol intern dels Mossos d’Esquadra en l’ús d’aquest armament.

Des d’Irídia volen saber quina va ser la traçabilitat exacta dels diferents trets de bales de “foam” que es van disparar. Però els preocupa que alguns testimonis afirmen que, durant les protestes, aquest armament es va fer servir des de furgonetes policials. Això, asseguren, és més perillós i també dificulta la investigació.

Tenim el testimoni de diversos periodistes que diuen que els agents van disparar, en alguns casos, des de l’interior de les furgonetes, a través de les finestres. Això pot dificultar la traçabilitat de l’arma i no es pot fer cap tret precís.
Anaïs Franquesa, advocada d’Íridia

Almenys quatre ferits amb bales de “foam”

Irídia també està investigant i recopilant imatges i testimonis del fets per tenir proves que permetin determinar què va passar.

Fins ara, han comptabilitzat quatre persones que asseguren que va ser ferides al cap i al tors amb bales viscoelàstiques la nit de dimarts a Barcelona. Una d’elles va rebre 18 punts darrere l’orella.

Un organisme independent que analitzi els casos

Amnistia Internacional també ha reclamat que, mentre no hi hagi un organisme independent que analitzi fets com aquest, la investigació oberta dels Mossos ha de ser efectiva i fer públics els resultats.

En tot cas, consideren necessari reformular els protocols a seguir quan es produeixen incidents d’aquest tipus per protegir el ciutadà, però també els agents en casos de denúncies falses.

Cal repensar els mecanismes que tenim i canviar les lleis perquè l’organisme que es faci càrrec de la investigació sigui independent.
Eduard Martínez, responsable de les Relacions Institucionals d’Amnistia Internacional a Catalunya

El Síndic també obre una investigació

De la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també ha obert una investigació d’ofici per esclarir els fets. Per això, ha demanat al Departament d’Interior sobre els protocols d’us de bales de “foam”, l’informe de la investigació policial, així com informació sobre quantes bales es van disparar i on es van fer els trets.