Rafael Ribó ha presentat avui l’informe d’ofici que va obrir fa més d’un any per l’ús de les pilotes de goma. El síndic havia rebut quatre queixes de persones que havien perdut un ull com a conseqüència de l’impacte d’una pilota de goma.

Més enllà de demanar una moratòria en l’ús d’aquestes armes, Ribó ha reclamat millores en la formació dels agents antiavalots. A més, vol que es revisin els protocols d’actuació en cas d’alteracions de l’ordre públic. Proposa, per exemple, que hi hagi una especificació del nombre de salves (trets a l’aire sense càrrega) abans de començar a disparar pilotes de goma. També, que s’especifiqui clarament en quines situacions es poden emprar aquests projectils.

El síndic ha recordat que, de moment, s’han aconseguit algunes victòries, com la d’impulsar les unitats de mediació dels Mossos. Ells són els encarregats de dialogar amb els manifestants abans d’arribar a situacions límit. Però encara hi ha una reivindicació històrica que no s’ha aconseguit: que els agents antiavalots portin en un lloc visible el número d’identificació. Per això el síndic ha tornat a donar un toc d’atenció a la conselleria d’Interior perquè compleixi el que diu la llei.

Interior deixa la qüestió en mans del pròxim Govern

La Conselleria d’Interior ha respost al síndic aquest dilluns a la tarda i ha descartat prendre cap decisió respecte de l’ús de pilotes de goma, ja que afirmen que “un govern que està en funcions no pot prendre aquesta decisió”. Interior ha destacat que ja hi ha una unitat de mediació de la policia catalana que treballa durant les manifestacions des del mes de març. El departament ha afegit que els Mossos ja fan els “avisos pertinents” abans d’una actuació.