La manifestació a Barcelona per la detenció del raper Pablo Hasél ha reunit 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana, a la plaça de Lesseps i ha acabat amb greus disturbis a la Via Augusta i els entorns. Tan bon punt la columna de protestants ha arribat a l’altura del carrer de Bosch, la tensió entre Mossos d’Esquadra i els manifestants s’ha incrementat fins al punt que hi ha hagut barricades, crema de contenidors i de vehicles i llançament d’objectes contundents contra la policia. Els agents de la policia catalana hi han respost disparant bales d’escuma.

Enmig dels incidents, dues noies han resultat ferides, una a la cella, per dos trets de pilotes d’escuma. A més a més, tres ciutadans han acabat detinguts per la policia.

Els incidents es traslladen a carrers de l’entorn

La tensió entre policia i manifestants ha començat a la via Augusta, per on la columna de protestants ha baixat des de la plaça de Lesseps. En un moment de la marxa, un grup de persones s’ha aturat i ha començat a llançar objectes contra una línia policial. Això ha estat el detonant de tots els incidents vistos després: barricades, crema de contenidors i bales d’escuma.

De seguida, però, els aldarulls s’han traslladat a altres punts de la ciutat com el carrer de Mallorca, Aragó, el passeig de Gràcia o l’avinguda Diagonal. Per exemple, un grup reduït de persones han trencat els vidres de tres locals de diferents entitats bancàries. També s’ha produït un saqueig en un dels establiments.

Els disturbis s’han estès més tard a la zona baixa de Gran de Gràcia, on diverses persones encaputxades han seguit amb les barricades i el llançament d’objectes a la policia. Aquí també s’han saquejat establiments comercials, tal com ha explicat el cos dels Mossos d’Esquadra. Per això, per seguretat, han fet una crida a no acostar-s’hi.

Motos estacionades acaben cremades

El foc originat en un dels contenidors cremats ha acabat estenent-se fins a les motocicletes que hi havia estacionades en un punt de la via Augusta. Les flames han arribat a cremar totalment tres vehicles i n’ha deixat un parcialment afectat.

Immediatament després, els bombers s’hi han acostat per extingir l’incendi.

“Llibertat presos polítics”

Tot plegat ha sorgit després de la protesta convocada a Lesseps per reclamar la llibertat del raper Pablo Hasél, així com de la resta de “represaliats pel règim” com els líders independentistes condemnats per l’1-O. De fet, diverses persones han dut fotografies i pancartes amb missatges com “Llibertat presos polítics” o “Amnistia”. També s’hi han vist diverses estelades.

A més a més, hi ha hagut lloc per als càntics contra la monarquia espanyola i contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat: “La policia tortura i assassina”.

manifestació pablo hasel

Entre els manifestants a la plaça de Lesseps es trobava la candidata de la CUP a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer, Dolors Sabater.

“És un acte de terrorisme de l’Estat”

Les persones protestants coincideixen a dir que s’ha vulnerat la llibertat d’expressió amb l’empresonament “injust” de Pablo Hasél. Una de les persones que ha participat en la protesta assegura que la detenció del raper és “un acte més de terrorisme de l’Estat”.

L’afluència de persones a Lesseps ha estat tan alta que en cap moment no s’han respectat les distàncies de seguretat malgrat la situació actual de pandèmia pel coronavirus.