Una de les dones ferides durant els aldarulls a la via Augusta, suposadament per una bala d’escuma disparada pels Mossos d’Esquadra, ha perdut l’ull. Així ho ha informat el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia, després que la víctima hagi estat operada aquest dimecres. L’entitat demana a la ciutadania que els faciliti imatges del moment per investigar els fets, que es van produir al tram de la via Augusta entre l’avinguda Diagonal i la travessera de Gràcia.

Un equip de betevé va captar el moment en què es podria haver produït la lesió: una dona va resultar ferida a l’ull mentre un grup de manifestants llançava objectes contra la línia policial i els agents disparaven bales d’escuma contra les persones que s’hi concentraven.

Des del Departament de Salut confirmen que la dona ha perdut l’ull i que se sotmetrà a una nova operació aquest dijous.

Irídia: “Les bales de ‘foam’ són molt perilloses”

Irídia recorda que “les bales de ‘foam’ són molt perilloses i poden generar lesions greus, fins i tot la mort”. En aquest sentit, considera “molt greu” que, igual que l’octubre del 2019, algunes persones hagin resultat ferides per trets al cap.

Diverses entitats contràries a les bales d’escuma ja han demanat investigacions independents en els casos de lesions. Irídia considera “imprescindible” que el Parlament de Catalunya revisi durant aquesta legislatura els mecanismes de control, avaluació, investigació i sanció interns del cos dels Mossos d’Esquadra.

Interior lamenta els fets

El Departament d’Interior ha lamentat que la jove hagi perdut un ull. Tal com han assegurat fonts de la conselleria a l’ACN, el govern de la Generalitat encara no en té constància oficial a través d’informes hospitalaris o judicials i insisteixen que caldrà recopilar el màxim d’informació possible per esbrinar què ha passat i què ha provocat la lesió.

Des d’Interior estan fent gestions a través del Departament de Salut per poder contactar amb la persona ferida i el seu entorn familiar.

14 persones sense ull per bales de goma o ‘foam’

Des de l’any 2000, almenys 14 persones han perdut un ull per bales de goma o ‘foam’ a Barcelona, segons els casos recopilats per Stop Bales de Goma i Irídia. Les últimes tres registrades abans dels aldarulls per les manifestacions per Pablo Hasél van ser durant les protestes postsentència del 2019.