Finalment la vacunació a les persones amb dependència, amb graus, 1, 2 i 3, i els seus cuidadors ha arribat. Ja fa un any que aquest col·lectiu especialment de risc s’ha de quedar a casa i ara la vacuna els fa veure la llum al final del túnel molt més a prop.

Contacte previ del CAP

Tots aquests dependents i els seus cuidadors han rebut una trucada prèvia des dels seus centres d’atenció primària per assistir al punt de vacunació que els pertoca. Els següents en ser vacunats, en els propers dies, seran els més grans de 80 anys i també s’espera que la vacunació en domicilis es pugui fer entre aquest mateix dijous i divendres. En tots els casos, insisteix Salut, la trucada prèvia del CAP és necessària.

Vacunació en paral·lel

Juntament amb les persones amb dependència, que reben la dosi de la vacuna de Pfizer, alguns policies, fisioterapeutes o docents també estan rebent la vacuna, en aquest cas la d’AstraZeneca. Si bé segueix vigent la prohibició d’administrar-la als més grans dels 55 anys, es preveu que, a principis de març l’Agència Europea del Medicament autoritzi el seu ús per als més grans de 65 anys. Una franja d’edat que ja s’ha autoritzat, per exemple, a Alemanya.

Bones perspectives

Si bé la vacuna d’Oxford ha fet variar el pla de vacunació, la resta de vacunes d’ARN com la de Pzifer i Moderna s’administraran per criteris d’edat. Segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, es calcula que el 80 % dels majors de 80 anys, uns 400.000 a Catalunya, estaran vacunats a finals de març i, amb l’acceleració del ritme de vacunació que es preveu, a l’estiu, Sanitat manté la previsió que el 70 % de la població ja haurà rebut el vaccí.