Una trentena d’artistes han participat en una concentració aquest dijous a la tarda a la plaça de Ramon Berenguer convocats per l’Acadèmia Catalana de la Música. En aquest acte reivindicatiu han anunciat que presentaran una petició d’indult per al raper Pablo Hasél, empresonat des de dimarts, que vehicularà l’advocat Jordi Palou-Loverdos, reconegut mediador i consultor especialitzat en drets humans.

La convocatòria també vol donar un missatge inequívoc a favor de la llibertat d’expressió. Per això, han fet un manifest —al qual s’han adherit fins a 65 entitats del món de la cultura— que han llegit diverses personalitats i artistes.

Avui és Pablo Hasél, demà serà qualsevol altre creador o intèrpret de qualsevol disciplina. Ni entenem ni podem permetre que algú sigui condemnat i empresonat per expressar les seves idees.
Manifest contra l’empresonament de Pablo Hasél

El text demana la llibertat immediata de Pablo Hasél perquè, diuen, l’Estat disposa dels mecanismes per fer-la efectiva. Però també l’anul·lació de totes les causes obertes i de les sentències condemnatòries de tots els artistes processats per la seva expressió artística.

Natxo Tarrés, portaveu de l'Acadèmia de la Música Catalana
Natxo Tarrés, portaveu de l’Acadèmia Catalana de la Música, ha anunciat que l’advocat Jordi Palou-Loverdos, vehicularà la petició d’indult per al raper

Reforma del Codi penal

També reivindiquen una reforma immediata del codi penal per blindar els drets fonamentals. D’aquesta manera, diuen, s’evitaria que el cas Pablo Hasél es torni a repetir.

Els músics i artistes també exigeixen al govern de l’Estat i a totes les instàncies judicials un respecte més escrupolós a la llibertat d’expressió com a dret fonamental de tots els ciutadans.

Els músics Joan Fortuny i Gerard Quintana
Joan Fortuny i Gerard Quintana a la mobilització a favor de la llibertat de Pablo Hasél

A la mobilització hi han participat moltes cares conegudes de la cultura: el músic Gerard Quintana, president de l’Acadèmia Catalana de la Música; Natxo Tarrés, portaveu de l’entitat i cantant dels Gossos, Joan Fortuny, saxofonista i veu de la Companyia Elèctrica Dharma o l’actor Àlex Casanovas, entre d’altres.

Precisament l’actor Àlex Casanovas ha estat l’encarregat de cloure l’acte amb la lectura del poema ‘La llibertat’, de Joan Margarit, un homenatge al poeta, mort aquesta setmana.

Setmana de mobilitzacions en suport a Hasél

La detenció i empresonament del raper Pablo Hasél pels delictes d’enaltiment al terrorisme i injúries a la Corona ha aixecat nombroses mostres de rebuig. A Barcelona i altres ciutats de l’Estat s’han convocat diverses manifestacions de protesta, algunes de les quals han acabat amb aldarulls.