projectil foam

Els projectils de “foam” o les bales d’escuma són els projectils utilitzats pel cos d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra. Aquests dies han tornat a ser utilitzats després de les manifestacions a Barcelona en suport a Pablo Hasél, que han acabat amb aldarulls als carrers del centre.

La pèrdua d’un ull d’una noia durant els disturbis posteriors a les protestes ha tornat a encendre el debat sobre l’ús dels projectils d’escuma (o “foam”) per part dels Mossos. Analitzem com són aquests projectils.


Què vols saber?


Característiques dels projectils de “foam”

Els projectils de “foam” o bales d’escuma tenen quatre centímetres de diàmetre i estan fets d’un material viscoelàstic similar a l’escuma que es deforma quan toca l’objectiu. Són més tous que les pilotes de goma, i no reboten quan toquen a terra.

Com es disparen els projectils d’escuma?

Els projectils de “foam” es disparen amb uns fusells amb mira telescòpica que permeten als tiradors tenir més precisió. Igualment, però, aquests projectils poden ser lesius si impacten en òrgans vitals, tot i que ser menys aleatoris que les pilotes de goma.

Un altre projectil, les pilotes de goma

Les pilotes de goma, són de cautxú massís i tenen cinc centímetres de diàmetre. Quan impacten en determinades zones del cos poden provocar lesions greus, de caràcter irreversible, i fins i tot letals. El seu ús està prohibit en països com Itàlia, Alemanya, Grècia i Noruega. També a Catalunya, tot i que a l’Estat espanyol la Policia Nacional les continua utilitzant.

Un manifestant ensenya una pilota de goma

Pilotes de goma vs. bales de “foam” o escuma

Per algunes entitats, com el Centre per la Defensa Drets Humans Irídia els projectils d’escuma, però, “són tant lesius com les pilotes de goma“. Anaïs Franquesa, advocada de l’entitat, assegura que “són armes de precisió que no s’han de fer servir per dispersar els manifestants” sinó que és per persones concretes. Afirmen que tampoc no es pot utilitzar per disparar zones sensibles, com el cap, i demanen que es faci pública la instrucció que regula l’ús d’aquests projectils.

2011: primers projectils de “foam”

Els Mossos van començar a utilitzar els projectils d’escuma el febrer del 2011. El Departament d’Interior va comprar 12 escopetes per disparar bales d’escuma amb l’argument d’aconseguir intervencions menys lesives i més eficaces. Es tractava d’evitar, quan fos possible, l’ús de les pilotes de goma, que ja es posava en qüestió des de diversos col·lectius.

Mossos d'esquadra antidisturbis amb fusells projectils foam

2014: es prohibeixen les pilotes de goma

Tres anys més tard, el 30 d’abril del 2014, es va prohibir la utilització de les pilotes de goma arran del cas d’Ester Quintana. Tot i això, l’octubre del 2019, durant les protestes per la sentència del procés, la Policia Nacional va tornar a utilitzar pilotes de goma a Catalunya. Tres persones van perdre l’ull ha conseqüència de l’impacte d’aquests projectils.