La comissió d’estudi de models de seguretat i ordre públic va ratificar el 8 de novembre el pacte entre CiU i ERC per prohibir l’ús de les pilotes de goma per part de la policia catalana, que s’havia de fer efectiu a partir d’aquest dimecres, 30 d’abril. La decisió suposa l’abolició de l’escopeta SDASS Pro Forces, fabricada per l’empresa italiana d’armament Fabarm. A aquesta arma s’hi afegia un accessori que permetia disparar les pilotes de goma usades fins ara, una mica més petites que les de tennis.

Stop Bales de Goma ha valorat aquest dimecres la prohibició d’aquest armament i ha argumentat que “és una concessió que es dóna per tal d’intentar silenciar altres denúncies” com la impunitat, la repressió o la brutalitat de les accions dels Mossos d’Esquadra. L’associació, a més, reclama que no s’ha vist cap canvi pel que fa aspectes com el protocol de reparació dels danys, l’assistència psicològica als afectats o la metodologia de la mediació policial.

Stop Bales de Goma denuncia que les protestes “continuen sent vistes com un problema d’ordre públic i els manifestants com a enemics”, i lamenta la presència d’antiavalots “amb escopetes a la vista i amb la impossibilitat d’identificar-los” a les manifestacions.

Les eines actuals dels antiavalots

Els Mossos d’Esquadra deixaran de fer servir les pilotes de goma, tot i que mantindran altres eines que feien servir, com els llançagranades d’aire comprimit LL-06, que fabrica l’empresa suïssa Brügger & Thomet, que poden ser usats tant per disparar pots de gasos lacrimògens o de fum, com per disparar projectils d’escuma, més precisos que les pilotes de goma.

El director general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, va anunciar que començarien a fer servir el camió d’aigua a pressió que la policia va adquirir als anys 90 i que no s’ha utilitzat encara. Els Mossos també han incorporat durant els últims mesos els dispositius LRAD (dispositiu acústic de llarg abast), que es pot fer servir com un canó acústic que emet sons aguts a un volum elevat, o com un sistema de megafonia.

A més, els Mossos d’Esquadra van anunciar fa unes setmanes que duran càmeres de vídeo incrustades a l’uniforme per monitoritzar les accions.