Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han trobat paral·lelismes entre el comportament del coronavirus i el d’alguns tumors a partir de l’anàlisi del teixit de placentes. En l’estudi, que s’ha fet conjuntament amb investigadors italians i suïssos, hi han participat 37 dones embarassades, 21 de les quals havien contret el coronavirus durant la primera onada a Itàlia

El virus vol escapar-se del control del sistema immunitari i, per això, desenvolupa diferents estratègies. És una cosa que té en comú amb les cèl·lules tumorals”, explica Joan Seoane, coautor de l’estudi i investigador del VHIO.

En l’estudi s’ha utilitzat la tecnologia que s’aplica en l’anàlisi molecular dels tumors per fer un estudi clínic, morfològic i molecular de les placentes de dones embarassades, algunes infectades de covid i d’altres sanes. Les descobertes que s’han fet ajudaran els investigadors a entendre millor com s’escapa el virus del sistema immunitari i si ho fa utilitzant les mateixes estratègies que els tumors. Això pot permetre “desenvolupar noves teràpies que ajudin tant en el maneig de la covid-19 com del mateix càncer”, explica Seoane, que recorda que el càncer és una de les principals causes de mortalitat del món.

Infecció massiva d’una placenta per SARS-CoV-2 vista en un microscopi. Mostra en vermell la infecció de SARS-CoV-2, el teixit malmès es visibilitza en verd mentre que en blau es veuen les cèl·lules viables residuals

L’embaràs es pot complicar

L’estudi, que ha pogut determinar per primera vegada la càrrega viral en teixits de placentes, també ha permès saber que “encara que el virus pot infectar la placenta, en cap cas no es va produir una transmissió vertical de la mare al nadó“, explica Paolo Nuciforo, l’altre coautor de l’estudi i també investigador del VHIO. Aquest resultat apunta que la placenta és un element de protecció contra el virus.

Tot i això, Nuciforo apunta que en un dels casos estudiats el nadó va mostrar asfíxia perinatal i que va requerir ventilació mecànica i suplements d’oxigen durant els primers dies de vida. “Els problemes del nounat no es van deure al fet que estigués infectat pel SARS-CoV-2, sinó al fet que la placenta es va veure severament afectada per la malaltia. Així el nounat pateix, però ho fa perquè la placenta ja no funciona adequadament”, explica Nuciforo. En aquest cas es va determinar que la càrrega viral i els danys de la placenta eren similars als que s’observen en els pulmons de pacients morts per covid.

Tot i que s’ha pogut determinar perquè es produeixen aquests danys a la placenta, encara no es pot “identificar aquestes pacients de manera adequada, per poder oferir-los un tractament diferents que ajudi a evitar que la placenta se’n vegi afectada”, comenta l’investigador.

Altres estudis sobre covid i embarassades

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron també ha estat fent estudis en embarassades infectades de covid. En aquest cas, però, es va posar un èmfasi especial en l’impacte sobre la salut de les mares i l‘augment del risc de patir trombosi.