investigadors covid

A Dinamarca ha aparegut una nova variant d’òmicron, la BA.2, que està tornant a disparar els contagis de covid. Segons ha explicat en una entrevista a RAC1 el president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, es tracta d’un subllinatge de la variant òmicron que es contagia encara més ràpidament que aquesta. “No és necessàriament més agressiva però sí que és més ràpida”, assegura Bosch. Fins ara, l’òmicron sigil·losa s’ha descrit en 40 països. On més n’hi ha és a Dinamarca, però també se n’han detectat al Regne Unit, a l’Índia o Noruega.

2 possibles casos en estudi a Catalunya

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que s’estan estudiant un o dos casos de l’òmicron sigil·losa a Catalunya. Abans de confirmar-ho, però, s’ha de fer la seqüenciació completa. De fet, sobre els casos d’òmicron sigil·losa assegura que, “si no els tenim ara, els tindrem la setmana vinent o l’altra”.

Les noves variants acostumen a ser menys virulentes

Segons Bosch, les noves variants que apareixen solen ser menys virulentes. “No ha de ser així però acostuma a ser així”, afirma. “A un virus no li representa cap avantatge evolutiva ser més virulent”, afegeix. En canvi, pel president de la Societat Espanyola de Virologia, sí que és un avantatge pel virus el fet de ser més ràpid, com ho ha estat òmicron o que pugui “driblar” la resposta immune, com també fa la variant que és la dominant ara.

De moment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha catalogat aquesta nova variant d’òmicron com a variant de preocupació. Fins ara s’ha detectat al Regne Unit o l’Índia, a més de Dinamarca. Les darreres variants de preocupació han estat òmicron i delta, i darrerament únicament se n’han catalogat algunes com a “variants d’interès”.