La variant XE de la covid ja està sota investigació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Després de la variant òmicron i de la deltacron, els experts ja estudien aquesta nova variant que ha fet créixer el nombre de casos de covid en alguns indrets. La variant XE és una combinació d’òmicron i de l’òmicron sigil·losa que es va detectar al Regne Unit el 19 de gener i que, des d’aleshores, s’ha trobat en més de mig miler de seqüències.
Què se sap fins ara de la variant XE? A continuació t’expliquem què se’n sap, en base a la informació del darrer informe epidemiològic setmanal publicat per l’OMS.
La variant XE, un 10 % més transmissible
Les primeres investigacions de l’OMS apunten que la variant XE es transmet fins a un 10 % més ràpid que l’òmicron sigil·losa, científicament coneguda com a BA.2. L’Organització Mundial de la Salut assegura que ara per ara no es poden confirmar diferències significatives pel que fa a la gravetat de la malaltia fins que no hi hagi més proves. Tot i això, assegura que tan bon punt hi hagi nous indicis s’actualitzarà la informació sobre aquesta variant.
Per això, de moment, l’OMS ha inclòs la variant XE dins del grup de VUM (“variable sota monitorització”) i no està considerada de preocupació. Això, en plena baixada de la sisena onada a Catalunya i amb gran part de la població vacunada. Això ha fet reduir les restriccions covid, com la mascareta en interiors, que caurà el 20 d’abril.
La variant deltacron, encara en estudi
Mentrestant, l’OMS continua vigilant la variant híbrida entre la delta i l’òmicron, coneguda com a deltacron. Fins ara, però, no s’ha trobat proves noves que indiquin un major risc de transmissibilitat o de gravetat en cas d’emmalaltir.