Els tests d’antígens sense recepta mèdica a les farmàcies s’han començat a vendre aquest dijous 22 de juliol, l’endemà que es publiqués la mesura al BOE. Si bé és cert que algunes farmàcies ja n’estaven venent, i monitors i infants de casals i colònies ja acudien a farmàcies per fer cribratges massius, ha calgut l’aprovació del Consell de Ministres perquè la venda sense recepta dels test ràpids d’antígens (TAR) estigui definitivament regulada.

Preu dels test d’antígens, prop dels 7 euros

Està previst que el preu dels tests d’antígens a les farmàcies oscil·li entre els 6 i els 9 €, tenint en compte que es preveu retirar l’IVA d’aquests productes. Abans es podia obtenir un paquet de cinc tests d’antígens ràpids per un preu de 50 €. Aquesta mesura hauria de contribuir a reduir les cues als laboratoris per fer-se les proves diagnòstiques. Segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’ha intentat que el preu sigui el més assequible possible.

Com funciona el test d’antígens que pots comprar a la farmàcia?

Aquest tests permeten obtenir un resultat diagnòstic de coronavirus en 15 minuts, tot i que la seva fiabilitat és menor que la de la prova PCR. El procediment és diferent dels test d’anticossos que fins ara es venien, que utilitzaven una gota de sang. Aquest test d’antígens a les farmàcies funciona recollint un mateix la mostra del nas amb un bastonet.

La diferència entre el test d’anticossos i el test d’antígens és que el primer serveix per saber si s’ha passat la covid en algun moment, i l’antígens diagnostica si es té covid en el moment precís del diagnòstic.

El col·lectiu farmacèutic ja havia reclamat al mes de maig poder vendre tests antígens a les farmàcies. La vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch, ho veia ja llavors com a urgent: és ara o ara”.

Els casals i les colònies, la gran preocupació de l’estiu

Des del 19 de juliol, aquests tests d’automostra es poden obtenir de manera gratuïta per part de monitors i infants de casals i colònies. Anteriorment, els monitors havien acudit a punts de cribratge massius abans d’iniciar les activitats. La preocupació pel sector del lleure és tal, que tot i disposar ara dels tests gratuïts, els cribratges massius se segueixen practicant.