gos de l'infern covid

Els primers casos de la coneguda popularment com a deltacron, la variant nova de la covid, van detectar-se el gener del 2022 a França. Es tracta d’una combinació de dues variants ja conegudes, la delta i l’òmicron. Després de trobar positius aïllats, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat que aquesta variant ja circula entre els ciutadans.

La coneguda com a variant deltacron està sota la investigació de l’OMS. Què en sabem fins ara? És més greu? T’expliquem les certeses que hi ha.

On s’ha detectat fins ara la deltacron?

Els primers casos provats de l’anomenada popularment variant deltacron es van identificar en diverses regions de França, on va començar a circular a principis del gener del 2022. És el que apunta un estudi recent publicat per l’Institut Pasteur (França).

Més tard, Dinamarca o els Països Baixos han identificat “genomes virals amb un perfil similar”. Ara per ara, no hi ha constància que aquesta variant hagi arribat a Catalunya, com sí que va fer la coneguda com a òmicron sigil·losa.

Com s’ha originat aquesta variant?

Maria van Kerkhove, doctora i epidemiòloga líder de l’OMS, ha assegurat que la combinació de les variant delta i òmicron “era d’esperar”. Fins ara, l’Organització Mundial de la Salut havia defensat que la coneguda popularment com a deltacron era el resultat d’una contaminació durant el procés de seqüenciació, després de l’avís de Xipre. Ara, però, assegura que després de la barreja s’ha acabat originant una nova “recombinació“.

És més greu que la delta i l’òmicron?

Per ara no hi ha cap evidència que faci alarmar els epidemiòlegs. En les primeres investigacions, l’OMS no ha detectat “cap canvi en la gravetat” i, ara per ara, no s’ha confirmat que sigui més contagiosa. En qualsevol cas, l’Organització Mundial de la Salut deixa clar que hi ha “molts estudis en marxa” per acabar de definir les característiques d’aquesta variant.

Per això, l’OMS assegura que de moment no hi ha motius per ni considerar-la més perillosa que les anteriors ni per establir-la com a “variant preocupant”.