La publicació el dilluns 14 d’octubre de la sentència del procés amb penes de nou a 13 anys de presó per als líders independentistes polítics i socials ha provocat onades d’indignació a Catalunya que s’han traduït en una setmana de protestes històriques.

Dilluns: un tsunami de gent a l’aeroport

Milers de persones es concentren a l'aeroport contra la sentència del procés

Seguint les consignes a les xarxes del Tsunami Democràtic, milers de persones van desplaçar-se el dilluns 14 d’octubre a l’aeroport amb la intenció de col·lapsar-lo. Molts van arribar-hi caminant i la zona exterior de la Terminal 1 va acabar plena a vessar. Es van haver de cancel·lar més de 100 vols. El punt més calent va ser l’aparcament de l’aeroport, on va haver un enfrontament entre un grup de manifestants i agents dels Mossos i la Policia Nacional. Un jove va rebre un impacte a l’ull i el va acabar perdent. Segons els metges, podria haver estat conseqüència d’una pilota de goma que la Policia Nacional encara utilitza. Tampoc es descarta que sigui per un projectil d’escuma dels Mossos d’Esquadra.

Dimarts: comencen els aldarulls nocturns a la ciutat

Concentració a la delegació del govern

L’endemà, Òmniun i l’Assemblea Nacional Catalana van convocar un acte de rebuig a la sentència als voltants de la Delegació del Govern espanyol. Un gran perímetre policial, però, va fer que se n’instal·lés l’escenari a Mallorca amb Bruc. L’acte va transcórrer amb total normalitat. En paral·lel, però, un grup de manifestants es va encarar a la línia policial. Hi va haver algun llançament i es van produir càrregues i alguna detenció. Va ser l’inici de la primera nit d’aldarulls a la ciutat amb barricades arreu, llançaments a la policia i tècniques policials qüestionades, com aquest carrusel a la plaça del Cinc d’Oros.

Dimecres: la protesta es desplaça a Interior

Portesta al Departament d'Interior

L’endemà els CDR van convocar una altra protesta, que va omplir de paper de vàter la intersecció de la Gran Via amb el carrer de la Marina. A la nit, un grup es va desplaçar a la conselleria d’Interior, totalment blindada. Alguns van moure les tanques i els mossos van disparar pilotes d’escuma per dispersar-los. Tot plegat, va derivar en una altra nit de barricades, que aquest cop van afectar també vehicles aparcats. La Policia Nacional va fer servir gas lacrimogen i alguns encaputxats, pirotècnia contra l’helicòpter policial.

Dijous: grups d’ultradreta protagonitzen agressions

Ultres a la plaça d'Artós

Dijous, la convocatòria dels CDR va convidar a omplir de pilotes els Jardinets de Gràcia. En paral·lel, un grup d’extrema dreta, a qui els Mossos no va encapsular eficaçment, va sortir de plaça d’Artós. Alguns van arribar al centre de la ciutat i van apallissar un noi al carrer del Rosselló. Tancada la nit, de nou, hi va haver barricades cremant. Aquesta vegada, però, amb molta menys presència policial. Un grup es va desplaçar a la Delegació del Govern i, allà sí, es va viure una altra batalla campal.

Divendres: vaga general i batalla campal a Urquinaona

Barricada a la plaça d'Urquinaona

Divendres, dia de vaga general, les Marxes per la Llibertat van arribar a Barcelona. A la tarda, mig milió de persones es va manifestar al passeig de Gràcia. Va ser, també, la nit d’aldarulls més intensa, sobretot a la plaça d’Urquinaona, on es va trencar el paviment per llançar-lo contra la línia policial. Els Mossos van fer servir el canó d’aigua i la Policia Nacional va carregar amb duresa de nou, també, disparant pilotes de goma. La premsa també va rebre l’acció policial amb, fins i tot, un periodista detingut, que va ser alliberat de matinada.

Dissabte: Els ànims es calmen

L’actuació policial, de nou qüestionada, va motivar una altra concentració dissabte a la plaça d’Urquinaona. Un grup de manifestants va formar un cordó davant de la Policia Nacional per rebaixar la tensió. En aquest punt no hi va haver incidents i es van desplaçar a la zona de la Rambla, en un grau molt menor que els dies anteriors.

Diumenge: Un abocador a la Delegació del Govern

Acció del Pícnic per la República a la Delegació del Govern

Novament a la Delegació del Govern, Pícnic per la República va convocar aquest diumenge una altra protesta. Convidava els manifestants a convertir aquest punt en un abocador. Va ser la primera nit sense cap tipus d’incident entre manifestants i policia.