Aquest dimecres a la tarda, segons ha confirmat el president del Govern espanyol, la reunió de Comissió de Salut Pública abordarà la decisió de si és convenient escurçar les quarantenes de les persones contagiades, que ara són de 10 dies. El Departament de Salut n’és partidari perquè, diu, el període d’incubació amb la variant òmicron sembla que és més curt.

Experts consultats per betevé també expliquen que en la majoria de casos les persones infectades són més contagioses els primers dies. “Al cap dels cinc dies des del positiu, si no es tenen símptomes clínics [de coronavirus], la càrrega viral és indetectable i, sovint, la persona no és contagiosa”, concreta Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA i membre del Comitè Assessor del Departament de Salut. Ara bé, deixa clar que “això no passa sempre i hi ha persones que poden seguir sent contagioses passats els cinc dies”. Si es pren la decisió d’escurçar els aïllaments considera que s’estan “assumint riscos”.

Al cap dels cinc dies des del positiu, si no se’n tenen símptomes clínics, la càrrega viral és indetectable i, sovint, la persona no és contagiosa, però no sempre ”
Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA

En la mateixa línia, l’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC Salvador Macip explica que “sembla que s’és contagiós els primers dies” però, malgrat això, creu que “mantenir els 10 dies d’aïllament és la manera més segura d’evitar que la persona positiva contagiï”. Qui ho rebutja de totes totes és l’investigador de l’ISGlobal Quique Bassat, que creu que escurçar les quarantenes “pot ser més arriscat que beneficiós”.

Els motius socials i econòmics guanyen pes en la decisió

Segalés considera que, si diversos països estan decidint escurçar els aïllaments, és perquè estan mirant d'”equilibrar costos i beneficis”. “No es pot paralitzar la societat, perquè tothom està en quarantena i, això, amb l’esclat de casos que causa de l’òmicron, pot acabar succeint”. Macip també considera que decisions com la que s’està abordant “són compromisos que hem d’acceptar per no paralitzar el país”.