El Departament de Salut ha anunciat aquest dimarts que destina quatre milions d’euros a finançar 19 projectes de recerca i investigació contra el coronavirus. Els projectes inclouen teràpies, vacunes, tractaments preventius, biomarcadors i estudis genètics al voltant de la covid-19. Tot plegat suposa un “missatge d’esperança”, segons ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.

Els projectes s’han triat entre 42 propostes que es van presentar després de la crida de l’Administració a impulsar la recerca per conèixer més el virus i poder-hi fer front. Els criteris que s’han fet servir per triar els projectes han estat l’originalitat, el valor científic, la robustesa, l’impacte sobre la societat i la immediatesa i viabilitat d’arribada al pacient. El resultat són 19 projectes d’alta excel·lència científica, segons ha assegurat la consellera.

Recerca en temps rècord

L’Administració va fer una convocatòria d’urgència amb la col·laboració de Biocat fa tres setmanes per impulsar la recerca científica arreu de Catalunya i en un temps rècord la resposta del teixit científic ha estat molt elevada. L’objectiu per a la consellera de Salut és clar: “Volem portar aquesta innovació als pacients al més aviat possible, quan parlem de recerca parlem d’anys, sobretot de coses que no coneixem, en temps rècord volem fer arribar això als pacients”, ha dit Vergés.

Per això, entre les candidatures seleccionades s’ha tingut en compte també el criteri d’aplicació ràpida. “Vam prioritzar aquells projectes que puguin arribar abans als pacients, preveiem que abans d’acabar l’any es puguin aplicar alguns i que en les properes setmanes ja es vagin reportant resultats”, ha detallat el director general de Recerca i Innovació, Robert Fabregat.

Ciència contra el coronavirus

Mostra de la vàlua del sector científic són els estudis que ja estan en marxa per conèixer més detalls sobre el coronavirus i el seu tractament, per preveure’n el comportament i avançar-se als efectes. A mitjans de març es va fer una crida a participar en el primer assaig clínic a Catalunya per combatre el virus. Investigadors del Vall d’Hebron han aconseguit seqüenciar el genoma del coronavirus. També hi ha estudis en marxa per provar fàrmacs utilitzats en altres patologies, com ara les pastilles del VIH. Justament aquest dimarts la Generalitat ha fet públic que ha encarregat un estudi a Oriol Mitjà amb mesures per al desconfinament.