(ACN) L’ONG Projecte dels Noms-Hispanosida ha engegat un estudi per comprovar si la pastilla preventiva del VIH serveix, també, per evitar el contagi del coronavirus o, en tot cas, atenuar-ne la gravetat. L’entitat parteix de la base que s’han detectat pocs contagis de covid-19 entre els usuaris de la PrEP, la pastilla preventiva, i entre persones amb VIH que prenen tractaments antiretrovirals.

L’estudi es canalitza a través dels dos centres comunitaris de l’entitat, BCN Checkpoint i BCN PrEP-Point. En paral·lel, també s’està investigant si diversos antivirals emprats per al tractament del VIH podrien ser també eficaços per al tractament de la síndrome respiratòria aguda greu provocada per la covid-19.

L’expertesa contra el VIH, ara contra el coronavirus

Ferran Pujol

, director de l’ONG, ha remarcat que els seus centres tenen gairebé tres dècades d’expertesa en el combat del VIH, i tenen més usuaris de PrEP que ningú. En aquest sentit, ha subratllat que tant si els resultats són positius com si no ho són, “la resposta serà útil per als investigadors, perquè permetrà descartar aquesta hipòtesi o confirmar-la i, per tant, obrir una línia d’investigació en aquest sentit”.

La PrEP és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix que persones VIH-negatives utilitzin medicaments antiretrovirals per reduir el risc d’infectar-se. D’acord amb l’evidència científica, té una efectivitat de gairebé el 100 % per evitar la transmissió del VIH en les persones que en fan ús de manera consistent. BCN PrEP-Point és el primer centre comunitari europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH.

Estudi entre 6.000 usuaris

L’estudi actual va posar-se en marxa la setmana passada amb l’enviament d’una enquesta als usuaris com a primer pas de l’estudi. L’han rebuda prop de 6.000 persones i 1.500 ja l’han contestada. El fet de poder comparar els resultats obtinguts entre els usuaris de BCN PrEP-Point, que fan PrEP, i entre els usuaris de BCN Checkpoint, que no prenen la pastilla preventiva del VIH, “ajudarà molt en termes estadístics” ha dit Pujol.

L’estudi de BCN PrEP-Point ha estat aprovat pel Comitè Ètic d’Investigació Clínica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.