El primer assaig clínic per a tractar el coronavirus SARS-CoV-2

a Catalunya ha començat aquest dilluns i tindrà els primers resultats d’aquí a 21 dies. L’assaig es farà en dues zones de Catalunya on hi ha més concentració de persones que han contret el virus, la Conca d’Òdena (l’Anoia) i a la zona metropolitana nord de Barcelona. Es tractaran unes 3.000 persones, 195 malalts de coronavirus i uns 15 contactes que hagi tingut cada pacient que participi a l’assaig.

L’objectiu de l’assaig és reduir el nombre de dies que un malalt pot transmetre el virus, que ara són 15, administrant un antiretroviral. També es tractaran els contactes d’una persona infectada per evitar que desenvolupi la malaltia amb un medicament, la hidroxicloriquina, tradicionalment usat per la malària, el lupus i l’artitis. D’aquesta manera es vol aturar la cadena de transmissió i reduir la proporció d’infeccions, ja que s’ha calculat que, de mitjana, cada persona contagiada n’infecta tres més.

Durant una setmana es reclutaran els malalts i els següents 15 dies se’ls tractarà. Per això, l’investigador Oriol Mijà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, ha explicat que en 21 dies es podrien tenir els primers resultats.

“Hi ha bases científiques sòlides per esperar resultats positius”

César Velasco, el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament de Salut, ha assegurat que hi ha bases científiques sòlides per esperar resultats positius. “Volem aturar la transmissió tractant casos lleus i aconseguint la profilaxis per als pacients asimptomàtics però que hagin estat en contacte amb la malaltia”, ha explicat Velasco. La metodologia de l’estudi és poblacional, la mateixa que es va fer servir en els estudis per tractar l’epidèmia d’Ebola, i ja s’ha obtingut el vistiplau d’un comitè ètic.

Suport de la Fundació Bill i Melinda Gates

L’assaig, que es fa en col·laboració publicoprivada, tindrà el suport econòmic, entre d’altres, de la Fundació Bill i Melinda Gates. Aquest és el tercer grup investigador del món que s’ha coordinat per investigar la vacunes per afavorir immunitat i administrar tractaments profilàctics. De fet, l’OMS els ha convocat a una reunió que es farà de manera telemàtica des de Ginebra, tot i que encara no té data. Els altres grups que ja han començat estudis similars són a Austràlia i als Estats Units, a Seattle.

La presentació de l’assaig clínic s’ha fet en una roda de premsa telemàtica, en què la la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que si els resultats són positius, es farà arribar a tothom que calgui. Tot i la investigació, es recorda que cal reduir el nombre de contactes i quedar-se a casa, així com seguir els consells d’higiene i distància entre altres persones.