El govern català ha posat en marxa el Programa Orfeu, un pla per crear tests de PCR que permetin la detecció generalitzada de contagis de coronavirus. La previsió és fabricar-ne 170.000 unitats en sis setmanes amb una inversió d’1,38 milions d’euros. El programa ha començat aquest dimarts i compta amb la participació dels centres de recerca de referència.

Amb aquest programa es vol aplicar un sistema de detecció massiu del coronavirus per garantir la salut pública. “Cal un cribratge massiu de tota la població, les instal·lacions treballaran 24 hores al dia els set dies de la setmana per proporcionar el màxim de tests possibles”, ha assegurat la portaveu del govern, Meritxell Budó.

El projecte analitza les proves per detectar persones que han estat infectades tant durant el confinament com quan, en un futur, les mesures es vagin relaxant progressivament i això permeti aïllar millor els ciutadans malalts i que els treballadors sans puguin tornar a la feina.

Budó ha afegit que això permetrà que els serveis de salut aïllin millor els malalts, reduir les taxes d’infecció i que els treballadors de serveis essencials tornin a treballar. Els tests que es fabriquin seran complementaris als que pot oferir el sistema de salut.

Participació de centres de recerca i universitats

En una primera fase hi participaran els centres de recerca, que podran fabricar aquests 170.000 tests. En concret, es tracta del Centre de Regulació Genòmica (CRG), que incorpora un robot de seqüenciació d’última generació, dels quals només hi ha quatre a tot Europa, amb una capacitat per processar 8.000 mostres per dia. També hi col·laboren l’Instiut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

Posteriorment, en una segona fase s’hi afegiran els centres universitaris. Finalment, la tercera fase s’obrirà als laboratoris privats i empreses, que podran també fabricar tests de PCR en quantitats més massives. La consellera Budó ha explicat que encara no hi ha un calendari concret ni el nom de les empreses que participaran en les fases posteriors.