El Govern espanyol ha decidit relaxar les mesures de confinament i autoritzarà l’activitat dels treballadors no essencials a partir del dilluns 13 d’abril. Així ho ha decidit el Consell de Ministres en una reunió extraordinària per abordar l’emergència sanitària del coronavirus. Després que el 28 de març es decretés que del 30 de març i fins al 9 d’abril només podien anar a la feina els empleats essencials, ara l’executiu central veu indicadors positius en l’evolució de la pandèmia del que permetran que més ciutadans puguin tornar als seus llocs de treball.

Pròrroga de l’estat d’alarma

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha confirmat que el Govern espanyol també proposarà a la resta de forces polítiques que s’ampliï l’estat d’alarma fins al 26 d’abril. La mesura l’haurà de ratificar el Congrés dels Diputats aquest mateix dijous. Montero ha remarcat que malgrat els indicadors de salut estan millorant, “no podem relaxar-nos, s’ha de reduir el nombre d’afectats i la propagació del virus per tal d’entrar en els desescalat de la pandèmia”.

Pactes d’estat i a Europa

El govern central també ha fet una crida a la unitat d’acció tan a territori espanyol com a escala europea per plantar cara l’emergència sanitària. Pel que fa a l’elaboració d’uns nous pactes de la Moncloa, l’executiu ha dit que serà imprescindible un pacte d’estat que aglutini els experts més amb més talent de la política, l’economia i en l’àmbit social perquè l’estat espanyol es recuperi de la pandèmia. Montero també ha mirat a Europa i ha reclamat que hi hagi un consens intern perquè els països de la Unió “se la juguen en la resposta a la crisi”. Per això, el Govern central demana que es mutualitzi el deute i que els estats actuïn en bloc per adquirir material de protecció i la configuració d’un pla de recuperació global a l’estil del Pla Marshall.