El govern català ha confirmat que els tests ràpids per detectar el coronavirus arribaran a les residències de gent gran aquest dimecres. És una comanda de 180.000 proves que han arribat en les últimes hores a Catalunya. Precisament els centres geriàtrics són un dels principals focus del virus. Fins a aquest dimarts s’han registrat 909 persones mortes i s’han comptabilitzat 1.736 infectats.La consellera de Salut, Alba Vergés, ha especificat que la segona comanda de material sanitari que ha arribat aquest cap de setmana valorada en cinc milions d’euros anirà destinada en part als treballadors dels centres geriàtrics. Es tracta de 450.000 mascaretes FFP2, 900.000 mascaretes quirúrgiques, 55.000 bates impermeables, 275.000 bates d’un sol ús, guants i ulleres. Aquest material ha de servir per posar fi al neguit i la sensació de falta de seguretat dels professionals que treballen en l’àmbit assistencial i sanitari. 

Només poden marxar a casa els avis amb dependència lleu

Fa uns dies la Generalitat va decidir que les persones grans que vivien en geriàtrics podrien marxar de les residències per anar a casa dels seus familiars mentre duri la crisi del coronavirus. Ja es va explicar que s’havien de complir alguns requisits com ara que la persona no estigués malalta i que un cop a casa s’aïllés durant 14 dies si tenen un espai adequat per fer-ho. Ara bé, no totes podran acollir-se a aquesta mesura, ja que només ho podran fer aquelles persones que tinguin una dependència moderada, és a dir, que gaudeixin de certa autonomia personal.

Queden descartades, doncs, les famílies amb residents amb un grau de dependència 2 o 3 (una dependència greu i una gran dependència). Segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, els casos més depenents “serà molt més complicat que puguin anar a casa perquè necessiten molta ajuda”. Admet que és una mesura que beneficiarà pocs residents però que pot ajudar a descongestionar el sistema i millorar l’aïllament i confinament als centres. 

Facilitar la regularització de les cuidadores de gent gran

El Govern espanyol ha aprovat en el Consell de Ministres un decret que permetrà regular la contractació temporal de persones sense papers per a feines determinades, sobretot al camp. Arran d’aquesta notícia, el conseller El Homrani ha demanat que en aquest decret s’hi puguin incloure les dones que actualment fan treballs de cures amb persones dependents en llars privades i que no tenen la situació regularitzada (calcula que són unes 10.000 a Catalunya). Considera que això els permetria sortir de la vulnerabilitat i que “podrien anar a les residències on falta gent per treballar”. 

2.733 residències desinfectades a tot l’estat

També hem conegut dades sobre el nombre de residències amb malalts de coronavirus que han estat desinfectades. Durant la roda de premsa del comitè tècnic de Govern espanyol, Miguel Villaroya, cap de l’Estat Major de la Defensa, ha explicat que l’Exèrcit ha intervingut en 192 residències d’avis en les últimes hores a tot Espanya i que, en el conjunt delperíode de confinament, han pogut desinfectar 2.733 centres geriàtrics.