El Gabinet d’Estudis Socials (GESOP) realitza un seguiment de l’estat d’ànim de la ciutadania durant aquests dies de confinament pel coronavirus. Les dades mostren que la gent confinada comença a ser més positiva pel que fa a la crisi creada per la pandèmia.

Augmenten les persones poc preocupades

L’estudi es fixa quin és l’estat de preocupació pel coronavirus de la gent en la setmana del 25 de març al 3 d’abril. El 25 de març els ciutadans estaven bastant preocupats pel coronavirus, en concret un 58,2 %, una preocupació que baixa cinc punts, fins al 53,9 %, una setmana després. En canvi, les persones que es mostren poc preocupades pel virus experimenten una tendència inversa: aquestes pugen del 7,4 % el 25 de març, al 10,5 % el 3 d’abril.

Per tant, sembla que en general hi una certa relaxació pel que fa a la preocupació, que es manté, i puja només un punt en les persones que es mostren molt preocupades per la pandèmia, que passen del 33 al 34 %.

 

Com portem el confinament?

Una altra dada que cal revisar amb atenció és la que fa referència a com portem el confinament. En aquest sentit, hi ha un canvi de l’estat d’ànim dels confinats que, en qüestió de quatre dies, els més pessimistes baixen i passen de ser un 14,8 % dels enquestats, el 30 de març, a l’11,9 % el 3 d’abril. I en sentit contrari augmenten les persones que estan portant bé el confinament i passen de ser el 57,6 al 59,3 %.

Com serà la situació d’aquí a 15 dies?

I un altre gràfic que ens permet agafar el pols de l’estat d’ànim de la població és el que fa referència a com veuen els ciutadans la situació en un marge de 15 dies. Aquí influeixen molt les dades que s’anuncien dia a dia pel que fa a infectats pel coronavirus i les mesures que el govern anuncia. 

 

Si ens fixem en el període del 30 de març al 3 d’abril, la sensació que en 15 dies estarem millor es dispara passant del 34,4 % del 30 de març al 41,3 % el 3 d’abril. Un augment que coincideix amb l’anunci que s’estava arribant al pic dels contagis fet pel Govern espanyol.