Els humans poden arribar a transmetre el coronavirus a animals domèstics. A Hong Kong s’han detectat dos casos de gossos amb símptomes respiratoris i digestius i a Bèlgica hi ha constància d’un gat amb la mateixa simptomatologia. Aquests animals vivien amb una persona malalta de covid-19. També s’ha detectat un cas de contagi d’un cuidador que havia donat positiu a un tigre del zoo de Nova York. Segons recull en un informe el Ministeri de Sanitat, en estudis experimentals s’ha observat infecció en gats i fures i en menor intensitat també en gossos.

A través d’un comunicat, l’Organització Col·legial de Veterinaris (OCV) alerta que cal anar amb compte amb aquestes afirmacions. D’una banda, la xifra de contagis d’humans a animals de companyia és testimonial i es tracta de casos aïllats perquè la majoria d’animals no es contagien. D’altra banda, els exemplars utilitzats en estudis s’encomanen pel contagi provocat pels investigadors i, per tant, la càrrega vírica és superior a la que es pot donar en un entorn natural o domèstic. Finalment, l’OCV assegura que aquests estudis no estan acabats i, per tant, encara no s’han validat.

No hi ha certesa que puguin encomanar

Hi ha una dada en què, de moment, tots els actors coincideixen: no hi ha evidència científica que el procés pugui ser a la inversa. És a dir, no s’ha demostrat en cap cas al món que els animals domèstics puguin contagiar ni a les persones ni a altres animals. Per tot plegat, l’organització afirma que, “de moment no cal afegir noves mesures a Espanya a les ja recomanades anteriorment en el contacte entre éssers humans i animals domèstics” davant la pandèmia de la covid-19. En cas de tenir un animal domèstic i haver contret el virus, els veterinaris recomanen buscar alternatives per tenir cura de l’animal, com ara deixar-lo amb persones de confiança o centres que se’n puguin fer càrrec.

Alerta dels veterinaris pel risc d’abandonaments

El col·lectiu de veterinaris insisteix a demanar calma i assegurar que “no és cap risc tenir animals de companyia a casa”. Temen que la població pugui tendir a abandonar els animals per por a contagis. “Fem una crida a no tenir por, una crida en contra a qualsevol tipus d’abandonament”, ha dit el vicepresident del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), Ricard Parès. Precisament, FAADA ja va alertar que la situació a les protectores era crítica, si bé en un primer moment s’havien disparat les sol·licituds d’acollides de gossos per poder sortir de casa durant el confinament.