Fa dies que les gestories treballen a marxes forçades per presentar milers d’ERTO a Treball com a conseqüència de la davallada de l’activitat pel coronavirus. Ara també s’hi sumen l’inici de la campanya de la declaració de la renda i la presentació del primer trimestre dels impostos fiscals.

Fins ara les gestories han demanat allargar terminis, principalment pel que fa a la campanya de la renda. Sobre els ERTO i la presentació d’impostos, però, el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya afirma que tot i que era molt necessari estendre la data límit, ara ja s’han adaptat: “Els clients ja estan conscienciats i estem intentat concentrar-ho tot dins del període”. Tot i això, afirma que estan treballant a un ritme frenètic.

Primer trimestre d’impostos fiscals

El govern, per facilitar el pagament a les empreses, ha permès que es fraccionin però, segons el Col·legi de Gestors Administratius, no ha donat eines gaire efectives: “Quasi tothom voldrà ajornar i fraccionar aquests impostos, amb la qual cosa no només els hem de preparar sinó que els hem de fraccionar”, explica Aurora Rodes, ponent de la Comissió Laboral de Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

Augment de consultes sobre drets laborals

Un altre sector que també rep moltes consultes aquests dies és el de l’assessoria legal. El Col·lectiu Ronda explica que les crisis són moments en què es produeixen diverses situacions de frau laboral. Per això recorda als treballadors que no han de tenir por i que és molt important assessorar-se correctament.

És essencial que el treballador conegui quins són els seus drets i quines són les diferents situacions a les quals es pot enfrontar”, diu Natxo Parra, advocat laboralista. I, sobretot, recomana que “davant el frau, una pèrdua de drets o davant d’alguna actuació il·lícita de les empreses, s’ha de denunciar i interposar les accions legals corresponents”.

Principals motius de denúncia

Aquests dies, les principals situacions de pèrdues de drets laborals que s’estan detectant són: acomiadaments injustificats de persones amb poca antiguitat, finalització de contractes per no superar el període de prova, negativa de les empreses d’acceptar el teletreball, obligar els treballadors a treballar malgrat estar en un ERTO o l’obligació d’acceptar fer vacances, entre d’altres.