Segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el dilluns 21 de febrer seria una data “raonable” per posar fi a les quarantenes a les escoles i fer que només s’hagin de confinar els alumnes positius. El conseller ho ha explicat en una entrevista a ‘Els matins’, de TV3. Fins ara la classe es posa en quarantena quan hi ha cinc o més casos positius a l’aula o una afectació del 20 % o més en un període igual o inferior a set dies. L’aïllament, en aquests casos, s’ha de fer a partir del dia en què es detecta el cinquè positiu en una setmana i ha de ser de set dies.

El govern ja havia anunciat fa uns dies que eliminaria les quarantenes i garantiria la presencialitat a les escoles abans d’acabar aquest mes de febrer. De fet, la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, va dir que tirarien endavant amb la proposta encara que Madrid la desestimés.

Les mascaretes en interiors, fora abans que acabi el segon trimestre

Pel que fa a les mascaretes en interiors, Argimon ha reiterat que el primer lloc on es retiraran és a les escoles, i la intenció és que sigui abans d’acabar el segon trimestre. Argimon ha explicat que es començarà pels grups de menys edat i que s’anirà retirant la mesura esglaonadament als grups més grans. Així, primer es retirarà als alumnes de primer i segon, s’esperarà entre 10 i 15 dies per veure com van els contagis i, si tot va bé, després se’ls traurà als de tercer i quart, i així progressivament.

L’anunci arriba quan fa poques hores que s’ha eliminat l’obligatorietat de dur mascareta als patis. També s’han deixat de fer els tests d’antígens als contactes estrets dels positius de les escoles, que eren voluntaris.

Experts i sindicats, partidaris de relaxar el protocol de la covid a les escoles

En les darreres hores han crescut les veus que demanen afluixar les restriccions als centres educatius. La Societat Catalana de Pediatria reclama que les escoles tornin a la normalitat al març. Aposta per eliminar les quarantenes i els grups bombolla, i alerta del dèficit d’aprenentatge i de socialització dels alumnes.

Qui també demanava que es revisin els protocols de la covid a les escoles és el síndic de greuges, que considerava que s’havia de valorar si les mesures vigents eren “efectives, necessàries i proporcionals” en relació amb el dret a l’educació.