Onada fred 1956 Barcelona

La fredorada de febrer de 1956 és històrica i tal dia com avui, però de fa 63 anys, Barcelona va arribar fins als -6,7 ºC. Malgrat que aquesta és una temperatura molt baixa, no va ser la més freda del mes. El dia 11 es va assolir els -10 ºC de temperatura mínima.

autor Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Glaç a Barcelona el febrer de 1956. foto: Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona

De fet, tot el mes va ser molt fred. El dia 1, la màxima no va superar els 10 ºC, i durant la nit els termòmetres ja van baixar fins als 0,5 ºC. Aquest descens es va incrementar en els dies successius, especialment el 3 de febrer, quan el mercuri va marcar -7,7 ºC. Entre els dies 6 i 9 va haver-hi una petita remuntada de les temperatures, amb màximes de fins als 10ºC i mínimes al voltant d’1 ºC. El fred, però, va revifar i el dia 10 els termòmetres es van moure entre els 2 ºC i els -7,5 ºC. El dia més hivernal va ser l’11, amb -10 ºC de temperatura mínima i -0,8 ºC de temperatura màxima. Les temperatures sota zero es van mantenir fins al dia 22.

foto: Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona
font glaçada el febrer de 1956 foto: Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona disposa d’imatges de fred als carrers de la ciutat i de la neu acumulada a les voreres de l’Eixample o de l’avinguda de la Reina Maria Cristina. També n’hi ha de ciutadans jugant amb plaques enormes de gel en fonts ornamentals i dels mateixos brolladors completament congelats.

foto: Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona
neu al febrer de 1956 foto: Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El termòmetre de l’òptica de Can Cottet, a l’avinguda del Portal de l’Àngel, es va inaugurar el 25 de febrer d’aquell mateix any i el fred d’aquells dies, fins i tot, va sobrepassar els -5ºC, que és la temperatura més baixa que registra l’instrument històric.