curs escolar 2022 23 catalunya
Foto: Salvador Miret (ACN)

(ACN/redacció ) El Síndic de Greuges insta el Departament de Salut a revisar els protocols a les escoles. Creu que cal valorar si les mesures vigents en el protocol aplicat als centres educatius són “efectives, necessàries i proporcionals” en relació amb el dret a l’educació.

Ho fa després del pronunciament del Consell Científic Assessor, que conclou que la vacunació no és efectiva per frenar la transmissibilitat de la nova variant. El síndic demana que es valori si de la mateixa manera que es fa en altres països de l’entorn, es poden proporcionar proves de detecció ràpida als grups de convivència estable en què apareix un positiu per tal de garantir “la màxima seguretat i presencialitat” a les aules.

Coincidint amb l’inici del segon trimestre i la forta incidència de casos que ha generat l’avenç de la variant òmicron a Catalunya, el síndic ha rebut al voltant de 400 queixes amb relació a l’aplicació del protocol de gestió de casos de covid a les escoles i als centres educatius d’educació secundària. Aquestes queixes, plantejades per famílies i professionals de la salut i l’educació, manifesten el desacord amb la distinció que es fa entre alumnat i professorat immunitzat i no immunitzat, amb vista a aplicar confinaments selectius.

D’altra banda, els col·lectius afectats també exposen el gran risc de contagi que hi ha als centres i denuncien la dificultat que suposa que s’hagi delegat la gestió dels confinaments de grups i alumnes contagiats a les direccions, juntament amb les baixes laborals de professorat i les substitucions. Precisament aquest dijous els sindicats de l’educació s’han manifestat per reclamar “més seguretat a les aules”.

López Codina, partidari de relaxar el protocol

L’investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC Daniel López Codina s’ha mostrat partidari de relaxar el control de la pandèmia que han de fer els professors a les escoles. Creu que es podria reduir “l’intent de controlar tots els casos i de tots els contactes i la diferenciació entre immunitzats i no immunitzats”.

Argumenta que hi ha molts casos positius de covid en infants perquè s’estan fent molts tests d’antígens entre els alumnes. “Si ho féssim en gent de 30 o 40 anys, probablement trobaríem el mateix resultat”, assegura.