La Societat Catalana de Pediatria reclama que es faci una “desescalada progressiva i ràpida” a les escoles i que s’hi eliminin la majoria de les mesures que estan en vigor. En un comunicat reclama que els centres educatius recuperin la normalitat entre el febrer i el març i que es deixi d’aplicar el protocol actual, que estableix test massius i quarantenes en cas que es produeixin cinc casos positius a l’aula. També considera que s’han d’eliminar els grups bombolla i que cal suspendre l’obligatorietat de dur la mascareta, tant al pati com a aula. En definitiva, els pediatres consideren que cal tractar la covid com qualsevol altra infecció viral: que només es quedin a casa els alumnes amb símptomes i garantir la presencialitat a l’escola dels infants asimptomàtics. Els pediatres també reclamen que totes aquestes demandes també s’apliquin a les activitats de lleure.

Les quarantenes, el primer que cal eliminar

Antoni Soriano, pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències del Vall d’Hebron i membre de la Societat Catalana de Pediatria, creu que el primer que cal eliminar són les quarantenes. En declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio, ha estat taxatiu: “No té cap sentit que confinem milers d’alumnes que probablement estiguin sans”. Soriano considera que això suposa un “greuge comparatiu” respecte d’altres àmbits socials, on aquestes mesures s’han relaxat.

Els pediatres també aposten per eliminar les mascaretes no només als patis, sinó també a les aules. Soriano apunta que es podria començar per treure-les als alumnes de primer i segon de primària.

Alerten d’un dèficit d’aprenentatge i socialització dels alumnes

Els pediatres alerten que a les escoles pràcticament no s’hi han produït canvis des del setembre del 2020 i que les mesures estan tenint un impacte en la salut emocional i el desenvolupament dels més petits. Asseguren que els estudis ja alerten d’aquestes dificultats d’aprenentatge. També, afirmen, hi ha moltes dificultats de socialització, provocades principalment pels grups bombolla. Soriano posa d’exemple que els més petits fa dos anys que només interactuen amb els nens de la seva classe, i això “és gairebé la meitat de la seva vida”.

Salut comparteix “l’esperit de normalització”

Salut ha respost al comunicat dels pediatres i ha assegurat que comparteix “l’esperit de normalització que es desprèn del document”. El departament assegura que “seguirà transmetent” la necessitat d’avançar cap a un escenari de normalització a les escoles a les diferents comissions estatals que, afirma, són les responsables de decretar la majoria de protocols escolars. També afirma que tindrà en compte els diferents parers científics i mèdics, i que prendrà les mesures de forma “consensuada i coordinada”.

En aquest sentit, Soriano, que també és membre del Comitè Científic Assessor, ha avançat que el govern ha rebut la proposta de “forma molt correcte” i que, de fet, són els departaments de Salut i Educació els que millor saben com es poden introduir aquests canvis.