La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha comparegut aquest dimecres per fer un seguiment del procés de vacunació de la covid-19 i analitzar l’evolució de la pandèmia, unes hores abans de la revetlla de Sant Joan. Sobre la situació de la pandèmia a Barcelona, la secretària ha assegurat que els “preocupa” l’increment de casos a la ciutat, per sobre del de la resta de Catalunya.

Ha concretat que l’augment dels positius se centra en les persones d’entre 10 i 29 anys. Cabezas considera que es deu a l’increment de casos de la variant delta, “un 67 % més transmissible”, i a l’increment de les interaccions socials entre la població jove. Davant aquesta situació ha demanat “prudència” i ha afegit que estaran atents per si s’han de “revisar les noves resolucions que s’han de prendre”.

Dilluns s’obre la franja entre els 30 i els 34 anys

Cabezas ha explicat que les persones entre els 30 i els 34 anys podran demanar hora per vacunar-se a partir de dilluns vinent. Sobre l’anterior franja que es va obrir, els d’entre 35 i 39 anys, ha concretat que el 19 % ja han rebut la primera dosi de la vacuna.

Pocs casos entre els vacunats

La secretària de Salut Pública també ha explicat que l’eficàcia de les vacunes es pot veure clarament amb el percentatge de persones que, tot i estar vacunades, s’han contagiat. Del total de contagiats, només un 0,23 % tenien una dosi i un 0,12 % totes dues. Segons Cabezas, a més, aquests casos són normalment menys greus i no acaben en hospitalització.

La variant delta, cada vegada més present

Salut també ha actualitzat el percentatge de casos de la variant delta a Catalunya. Actualment suposen més del 30 % (en l’anterior roda de premsa eren un 20 %). Concretament, a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, un dels que disposa de laboratori per analitzar mostres del virus, ja són un 32 % del total. Alguns estudis han conclòs que dues dosis de la vacuna protegeixen eficaçment contra aquesta variant.

Menys vacunes el mes de juliol

El mes de juliol el nombre de vacunes de Pfizer setmanals que arribaran a Catalunya baixarà en unes 100.000 dosis. Salut ha explicat que és un descens que ja estava previst perquè la farmacèutica va avançar per al mes de juny milers de dosis que estava previst entregar el darrer trimestre de l’any. Aquesta setmana ha a arribat mig milió de dosis de Pfizer i al juliol se n’esperen 400.000 cada setmana.

Repunt de contagis entre els joves

La roda de premsa arriba després d’un canvi de tendència en l’evolució de la pandèmia a Barcelona i que trenca nou setmanes seguides de descens de contagis per covid a la ciutat, just abans de Sant Joan. La darrera setmana es van comptabilitzar més de 1.000 positius a la ciutat, fet que representa un creixement del 23 % .

Aquest augment de contagis s’ha produït, sobretot, en la població més jove i, concretament, en la població dels 15 als 24 anys, seguit dels ciutadans de 25 a 34 anys. Són precisament les franges que encara no han rebut cap dosi de la vacuna.